Pruun musthai (Apristurus brunneus)

Pruun musthai (Apristurus brunneus), kalaliik koerhailaste (Scyliorhinidae) sugukonna musthaide (Apristurus) perekonnast. Inglise brown catshark; saksa Brauner Katzenhai; prantsuse holbiche brune; hispaania pejegato marron; vene коричневая кошачья акула. Vaikse ookeani idaosas Briti Columbia, Kanada, Mehhiko, Ekuadori, Panama, Peruu ja USA (Kalifornia, Oregon, Waschington) randade lähedal sügavustel 33-21306 m.


Pikk ja peenike keha. Lai ja lühike kellukakujuline koon. Värvus tumepruun, uimede tagaäärtel heledad tähnid. Õrn, kergelt vigastuv nahk. Keha pehme, liru. 2 ühesuurust seljauime. Pikkus kuni 69 cm, tavaliselt 30-60 cm.

Väheuuritud liik. Tõenäoliselt öise eluviisiga, üksi ujuv. Suure osa elust veedab mandrilava serval. Võimalik, et tal on hästiarenenud retseptorid, mis võimaldavad tajuda teiste loomade poolt väljastatavaid elektriimpulsse, samuti aga magnetvälja, mis võimaldab orienteeruda. Toitub põhjaloomastikust, ka krevettidest, kalmaaridest, väikestest kaladest. Muneb munakapsleid.


Mai 2018

Vaata lisaks:

Musthaid (Apristurus)
Kalale.ee KIK