Konkshammashai (Chaenogaleus macrostoma)

Konkshammashai (Chaenogaleus macrostoma), liik nirkhailaste (Hemigaleidae) sugukonnast, ainus liik oma perekonnas. Inglise hooktooth shark; prantsuse milandre faucille; hispaania comadreja ganchuda; jaava hiu pilus; malai yu gigi cangkuk; tamili pal-sorrah; tai chalarm noo; vene крючкозубая большеглазая акула, индоокеанская большеглазая акула. India ookeanis ja Vaikse ookeani kirdeosas ning kesk-lääneosas; Pärsia lahes, pakistani, India, Sry-Lanka, Singapuri, Tai, Vietnami, Hiina, Taiwani ja Indoneesia (Jaava, Sulawesi) randade juures mandrite ja saarte lavadel kuni 59 m sügavusel. Mereveeline, demersaalne. Pikkus kuni 1 m. Elussünnitaja, pesakonnas kuni 4 järglast.


Sale keha ja piklik koon. Horisontaalsuunas ovaalsed suured silmad, pilkkile. Silmade taga tillukesed hingatsid. Väga pikad lõpusepilud. Suunurkades poised. Alalõual pikad ja kõverad hambad, mida on näha ka siis, kui suu on suletud. Esimene seljauim suhteliselt suur. Värvus helehallist kuni pronksjani.

Inimesele ohtlik ei ole. Püütakse võrkude ja õngejagadega Pakistani ja Sry-Lanka randades. Liha kasutatakse toiduks; valmistatakse kalajahu. Uimi nende väiksuse tõttu eriti ei hinnata. Liik on paiguti ülepüütud.


Mai 2018

Vaata lisaks:

Nirkhailased (Hemigaleidae)