Tömpnina-hallhai (Carcharhinus leucas)

Tömpnina-hallhai (Carcharhinus leucas), kalaliik hallhailaste (Carcharhinidae) sugukonna hallhaide perekonnast. Inglise bull shark; saksa Grundhai, Stierhai; prantsuse requin balestrine; hispaania tiburaon baleta, tiburon sarda; jaapani ushi zame; soome härkähai; vene тупорылая акула, серая бычья акула, акула-бык. Troopika- ja subtroopikavööndi rannalähedastes vetes. Atlandis Ameerika idarannikul Massachusettsi lahest Lõuna-Brasiiliani, Aafrika rannikul Marokost Angoolani; India ookeanis LAV-ist Keenia, India, Vietnami ja Austraaliani; Vaikses ookeanis Ameerika läänerannikul Baja Californiast Ecuadori ja Põhja-Boliiviani. Siseneb ka jõgedesse ja moodustab neis iseseisvaid populatsioone, nt Brisbane jões (Austraaalia) elab üle 500 isendi., Missisipis on kohatud 4000 km kaugusel suudmest. On üleujutuste ajal nähtud ka linnatänavatel (Brisbane). Mere-, riim- ja mageveeline, sügavustel 1-152 m, enamasti sügavustel 1-30 m.

Värtnakujuline jässakas keha, lühike ja tömp koon, väiksed ümarad silmad, ülemisel huulel lühikesed poised, üsna pikad lõpusepilud, suured ja laiad rinnauimed kitsaste tervanenud otstega. Pealtpoolt reeglina hall, kõht valge. Pikkus kuni 400 cm, tavapärane 260 cm, kaal kuni 317 kg (teisel 600 kg), eluiga kuni 32 a. Emased isastest suuremad. Elussünnitaja. Tiinus 12 kuud, kuni 13 järglast. Paaritumiseks hammustab isane emast sabast, kuni too keerab kõhu üles. Pojad sünnivad ja kasvavad sageli jõgedes. Toituvad kaladest, okasnahksetest, vähilaadsetest, jahivad ka veeimetajaid, eriti delfiine ja merekilpkonni. Võivad rünnata endasuurust looma, esineb ka kannibalismi. Reeglina kütivad saaki üksinda. Ise on võivad olla saagiks teistele haidele (nt tiigerhai) ja krokodillidele.

Peetakse üheks kõige ohtlikumaks hailiigiks; kuni 2013. a oli registreeritud 67 provotseerimata rünnakut inimestele, mis ei lõppenud letaalselt, ja 26 juhtumit, mis lõppesid inimese surmaga. Ekspertide arvates on ka osa mõrtsukhaile (Carcharodon carcharias) omistatud inimrünnetest sooritatud tömpnina-hallhai poolt.

On tööndusliku püügi ja huvikalastuse obektiks; liha kasutatakse toiduna; hinnatud on ka maks ja nahk.

Mai 2018

Vaata lisaks:

Hallhaid (Carcharhinus)