Odaninahai (Isogomphodon oxyrhynchus)

Odaninahai (Isogomphodon oxyrhynchus), kalaliik hallhailaste (Carcharhinidae) sugukonnast, ainus liik oma perekonnas. Inglise daggernose shark; saksa Dolchnasenhai; prantsuse requin becune; hispaania cazon picudo sudamericano; vene остроносая акула. Lõuna-Ameerika kirderanniku juures Trindidadi, Guyana, Surinami, Prantsuse Guyana ja Brasiilia põhjaosa hästi sogastes rannavetes 4-40 m sügavusel. Mere- ja riimveeline, demersaalne, pikkus kuni 160 cm, tavaliselt umbes 100 cm, eluiga kuni 12 a. Emased on reeglina isastest sügavamal.Viibib kuivaperioodil ka mangroovimetsades ja jõgede suudmealadel; vihmaperioodil, kui vee soolsus langeb, lahkub suudmealadelt.

Väga pikk ja lame ninamik terava tipuga; väikesed ja ümarad silmad pilkkilega. Keha tugev, suurte ja laiade rinnauimedega. Värvilt ühtlaselt hall, vahel pruuni või kollase varjundiga, kõht heledam. Elussünnitaja, 2-8 järglast. Peamiseks toiduks väikesed parvekalad (anšoovised jm).

Inimeste ründamist pole teada. Tabatakse kaaskalana brasiilia kuningmakrelli võrgupüügil. Liha kasutatakse toiduna, kuid pole eriti hinnatud. Suhteliselt väikese ja spetsiifilise areaali tõttu on liik tõsiselt ohustatud.


Mai 2018

Vaata lisaks:

Hallhailased (Carcharhinidae)