Tiigerhai (Galeocerdo cuvier)

Tiigerhai (Galeocerdo cuvier), kalaliik hallhailaste sugukonnast, ainus liik oma perekonnas. Inglise tiger shark, leopard shark; saksa Tigerhai; prantsuse requin-tigre; hispaania tintorera tigre; kreeka carcharias; araabia jarjur; hawai niuhi; jaapani itachizame; soome tiikerihai; vene леопардовая акула.

Maailma üks laiemalt levinud hailiike; Mere- ja riimveeline, bentopelaagiline, okeanodroomne; kõikide ookeanide troopilistes ja subtroopilistes vetes kuni 800 m sügavusel, enamasti kuni 140 m sügavusel. Pikkus kuni 7,5 m, tavaliselt kuni 5 m, kaal kuni 807 kg, eluiga kuni 50 a.

Suured sälguliste servadega hambad, ninamik lühike ja tömp, piki ülahuult kulgeb vagu. Noortel isenditel seljal ja külgedel hallil foonil tumepruunid täpid, mis sulanduvad põik- ha pikitriipudeks, vananedes täpid kaovad. Munastpoegija; emane toob ilmale 30-40 või isegi kuni 80 järglast.

Esineb nii avaookeanis kui ka ranna lähedal, toitu otsides võib tulla ka madalatesse lahtedesse ja jõgede suudmetesse. Tavaliselt küllaltki aeglane, kuid toitu märgates muutub kiireks ja liikuvaks. Sööb kõiki, keda kätte saab, ka liigikaaslasi, samuti raipeid ja jäätmeid.

Troopilistes vetes üks ohtlikumaid hailiike, kes on rünnanud ka inimesi. Enamasti ei lõpe tiigerhai rünnakud surmaga, kuid vahel on lõpp siiski letaalne.

Tiigerhaid püütakse ka töönduslikult; kasutatakse uimi, maksa ja nahka.


Mai 2018

Vaata lisaks:

Hallhailased (Carcharhinidae)