Harilik pihklane (Myxine glutinosa)

Harilik pihklane, ka limapihklane (Myxine glutinosa), keelikloom pihklaste (Myxine) perekonnast. Inglise hagfish, Atlantic hagfish, common hag; saksa Myxine, Inger, Blindinger, prantsuse myxine du nord; hispaania pez moco; itaalia missine; kreeka mixinopraso; norra ja taani slimål; rootsi pirål; soome limaaja, limanahkiainen, loisankerias; vene миксина атлантическая.


Atlandi põhjaosas Murmanskist Vahemereni; Gröönimaast USA-ni; puudub Vahemere idaosas ja Mustas meres. Eelistab sügavust 100-500 m, kuid võib viibida ka sügavamal kui 1000 m või ranniku lähedal, eriti talvel. Euroopa ranniku lähedal pikkus tavaliselt 36-40 cm, Ameerika ranniku lähedal kuni 80 cm. Värvus roosakast kuni punakashallini.

Päeval tavaliselt mutta kaevunud, aktiivne öösel. Toitub põhja-selgrootutest ja kaladest, ka raipesööja. Sageli on tema toiduks kalurite võrku või õnge jäänud kalad, samuti haigustest nõrgestatud kalad. Kui ohver on veel vastupanuvõimeline, tungib pihklane talle lõpusekaane alla ja eritab suurel hulgal lima. Sellega kattudes lakkavad kala lõpused normaalselt töötamast ja ohver lämbub. Saaki ründab nii üksi kui ka hulgana. On kirjeldatud juhtumit, kui ühe tursa küljes oli 123 pihklast, kes õgisid tema lihaseid ja sisikonda. Lõuna-Norra, Edela-Rootsi ja Inglismaa kalurid on sageli sunnitud pihklaste tegevuse tõttu vahetama püügiala.

Toiduks ei kasutada, kuigi on pärast limast puhastamist söödav.

Märts 2018

Vaata lisaks:

Pihklased (Myxini)
Pihklaslased (Myxinidae)