Pallas Peter Simon

Pallas, Peter Simon (22.09.1741 – 8.08.1811), saksa zooloog, botaanik ja geograaf; tõestas 1766. a ilmunud töös „Elenchus zoophytorum“, et käsnad ja korallid on loomad; kirjeldas esimesena 1774. a süstikkala, keda pidas küll limuseks; uuris Venemaal ja Siberis taimede ja loomade levikut, koostas koguteose „Flora Rossica“ ja teose „Zoographica Rosso-Asiatica“, mis ilmus postuumselt.

Kirurgiaprofessori pojana õppis alguses Berliinis koduõpetajate käe all, seejärel Halle, Göttingeni ja Leideni ülikoolides, kaitses 19-aastaselt parasitoloogialase doktoritöö, äratas tähelepanu oma loomade klassifitseerimise teooriaga ning valiti juba 23 aastasena Londoni Kuningliku seltsi liikmeks. 1767. a kutsus Katariina II ta Venemaale professuuri; juhtis kahte suurt uurimisretke. Aasta enne surma naases Saksamaale.

Tema auks on nimetatud mitmeid taime- ja loomaliike, s.h ka kalasid nagu idaheeringas (Clupea pallasii), idasiberi harjus (Thymallus pallasii), pallase siig (Coregonus pallasii). Samuti kannavad tema nime üks Kuu kraater, linn Venemaal Volgogradi oblastis (Палласовка), tänav Berliinis, klass meteoriite (pallasiidid) jm


Märts 2018

Vaata lisaks:

Idaheeringas (Clupea pallasii)
Süstikkalad (Cephalochordata)