Apteegikaan (Hirudo medicinalis)

Apteegikaan (Hirudo medicinalis) ehk kirjukaan, magevees elav lõugkaanlaste (Hirudinidae) sugukonda kuuluv kaaniliik, kes toitub selgroogsete ja limuste verest. Suudab liikuda maismaad mööda ühest veekogust teise. Levinud kogu Euroopas, kuid enamikus riikides muutunud haruldaseks ja sageli looduskaitsealune liik. Eestis suhteliselt harva mõnedes Lääne- ja Kagu-Eesti veekogudes.

Tihke, lihaseline keha koosneb 33 segmendist, kõhupool heledam, kehal oranž-pruun muster; täiskasvanud isendi pikkus 5-10 cm, toitumata isendi kaal 1,5 – 2 g. Toitudes paisub kehamaht mitmekordseks.

Apteegikaani on sajandeid kasutatud mitmesuguste haiguste ravimisel ja ta leiab kasutamist ka tänapäeval (glaukoom, südame išheemiatõbi, tramboflebiit, veenilaiendid, hemorroidid, trombid, gangreen, südame- veresoonkonna haigused, vererõhuprobleemid, tursed, hormonaalsed häired, põletikud, liigesevalu). Apteegikaanist eraldatud hirudiin takistab vere hüübimist ja seda kasutatakse veenipõletike ravis. Suuremad apteegikaani kasvatajad ja müüjad on Ungari, Kreeka, Balkani poolsaare riigid ja Türgi.


Märts 2018

Vaata lisaks:

Kaanid (Hirudinea)