Vale-krabipulgad

Vale-krabipulgad, mida Eestis tuntakse makra (matkitud krabi) nime all, leiutati Jaapanis 1973. aastal. Lisaks surimile sisaldavad need taimeõli, tärklist, munavalget, sojavalku, suhkrut, soola, toiduvärve, lõhnaaineid ja maitsetugevdajat. Jaapanis on nende nimeks kanikama, mis on lühendiks sõnapaarist kani-kamaboko (krabi-kamaboko), kuigi need ei sisalda raasugi krabiliha (Hiinas valmistatakse ka selliseid krabipulkasid, mis ei sisalda üldsegi ka surimit või muud loomset valku). Vale-krabipulkade valmistamine levis pärast nende leiutamist kiiresti kogu maailmas ning tänapäeval toodetakse neid aastas umbes 0,5 miljonit tonni. Euroopa suurimaks tootjaks on Prantsusmaa. Eestis toodeti vale-krabipulkasid kuni 2005. aastani, praegu toodetakse krabimaitselisi kalapulkasid ja -nuudleid Eesti turu jaoks peamiselt Leedus (Viciunai kaubamärk), kuid neid jõuab poelettidele ka mujalt (Läti, Valgevene).


Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016
Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Kamaboko
Surimi