Harilik ogahai ehk katraan (Squalus acanthias)

Harilik ogahai ehk katraan (Squalus acanthias), kalaliik ogahailaste (Squalidae) sugukonna perekonnast ogahaid (Squalus). Inglise picked dogfish, spiny dogfish; saksa Dornhai; prantsuse aiguillat commun; hispaania mielga; kreekakentroni, skyllos; itaalia centrune jm; islandi háfur; norra piggha, pighai; taani pighaj; soome piikkihai; vene катран, акула колючая обыкновенная. Maailma levinumaid ja arvukamaid hailiike. Väga laialt põhja- ja lõunapoolkera soojades ja mõõdukalt jahedates vetes, kuid puudub Arktikas, Antarktikas ning ekvaatori lähedal. Musta mere piirkonnas nimetatakse teda katraaniks.


Sale, väljavenitatud keha ja terav koon. Selg ja küljed helehallid kuni pruunid valgete laikudega, kõht hele. Mõlema seljauime ees on terav oga, mis on vao kaudu ühenduses mürginäärmega. Mürk ei ole tugev. Kasvab umbes meetri pikkuseks ning kaalub kuni 10 kg, harva on pikem ja raskem.

Elab 50–200 m sügavusel; liigub suurte parvedena. Harilik ogahai suudab magada ka ujumise ajal, tema ujumist ei koordineeri une ajal peaaju, vaid seljaaju.

Tarvitatakse inimtoiduks ning tal on töönduslikus väljapüügis küllaltki tähtis koht. FAO andmeil toimus suurim väljapüük 1973. a – 54 150 tonni ja peamiseks püüdjaks oli Prantsusmaa; nüüdseks on saagid märgatavalt langenud, nt 2014. a oli see 17 7770 tonni. Liik on ülepüügi tõttu ohustatud.

Ogahai lihal puudub paljudele hailiikidele omane ammoniaagilõhn ning tema liha on nt Inglismaal hinnatud kõrgemaltki kui heeringat. Seal turustatakse teda Fish&Chips-poodides kivilõhe (rock salmon) nime all. Prantsuse kulinaarias on ogahai tuntud kui väike lõhe (saumonette), Saksamaal kui meriangerjas (Seeaal). Musta mere ääres valmistatakse ogahaist balõkki, mis meenutab maitse poolest tuurabalõkki. Hinnatud toidukalaks on ta ka Hiinas ja Jaapanis.

Ogahai maksast, mis võib moodustada kuni 30% kala üldmassist, valmistatakse tehnilist ja meditsiinilist rasva; peadest, sabadest jms valmistakse liimi, uimi kasutatakse ka odavamat sorti haiuimesuppide keetmiseks. 1980-ndatel toodeti NSV Liidus katraanikõhredest vähiravimit “Katreks”, mille efektiivsus pole siiski tõestamist leidnud. Haikõhri sisaldavaid preparaate ja ja toidulisandeid kasutatakse tänapäeval ka krooniliste liigesehaiguste (nt osteoartoosi) ravimiseks.


Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016
Veebruar 2018

 

Vaata lisaks:

Ogahaid (Squalus)
Schilleri lokk
Ogahailised (Squaliformes)