Haimaksaõli

Haimaksaõli, rasvaine, mida saadakse haide maksadest. Haidel puudub ujupõis ning oma ujuvust reguleerivad paljud hailiigid oma maksa suurust muutes. Maks on haidel märksa suurem kui enamusel kaladel ning moodustab hai massist kuni 30%, kusjuures rasvu võib olla maksas kuni 70%. 19. sajandil kujunes haimaksaõli tootmisest iseseisev tööndusharu: hiidhaisid kütiti (sarnaselt vaalapüügile) esmajoones just maksa pärast – ühest hiidhaist saadi 300-800 liitrit maksaõli, mõnel juhul isegi 2000 liitrit. Kui 1940-ndatel tuvastati, et haimaksaõli on väga kõrge A-vitamiini sisaldusega, sai haipüük sisse eriti suure hoo, mis vaibus aga pärast seda, kui õpiti A-vitamiini sünteesima.

Haimaksaõli on sajandeid kasutatud rahvameditsiinis haavandite, hingmisteede haiguste ja seedimishäirete raviks. Tänapäeval turustakse seda toidulisandina ja reklaamitakse sageli kui vahendit vähkhaiguste, kiiritushaiguste, HIVi, seagripi või lihtsalt nohu ravimiseks – uuringud ei ole loetletud haiguste puhul haimaksaõli ravivat toimet kinnitanud, ent väga põhjalikud uuringud seni veel puuduvad. Küll aga on üledoseerimisel tulnud ette iiveldust, kõhulahtisust jms.

Haimaksaõli on ühe komponendina kasutusel mitmetes ihupiimades ja hemaroidide ravivahendites.

Bermuda saarestikus on haimaksaõli juba ammustest aegadest kasutatud ilma ennustamisel ning seal on tuntud nn haimaksaõli-baromeetrid, mis ei kujuta enesest muud kui pudelisse valatud haimaksaõli. Enne tormi muutub muidu kuldkollane õli häguseks või koguni piimvalgeks.


Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016
Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Skvaleen
Haiuimepüük
Haid (Selachomorpha, ka Selachii)