Haiuimepüük

Haiuimepüük (inglise shark finning), haide püüdmine üksnes nende uimede kättesaamiseks. Tabatud haidelt lõigatakse uimed ära ja kuna liha peetakse tihti tarbetuks, visatakse haid tagasi merre, kus nad peatselt hukkuvad. Selline püügiviis on on eriti laialt levinud Kagu-Aasias, kuid osa riike on säärase uimetöönduse tänaseks keelustanud, kuivõrd see on suurimaks ohuks hailiikide säilimisele – mõnede liikide populatsioonid ongi poole sajandiga kahanenud 80% võrra. On riike, kelle sadamates võib haiuimi lossida vaid juhul, kui laeva pardal on olemas ka vastav kogus hairümpasid. Haiuimeäri maailmakeskuseks on Hongkong, kus ostetakse-müüakse 50-80% haiuimedest. Uimede saamiseks püütakse igal aastal 26 – 73 miljonit haiisendit, ent kuna uimepüük on suurel määral kontrollimatu, ulatub mõnede ekspertide hinnangul see arv kuni 100 miljonini. Aastane käive selles äris on 540-1200 miljonit USA dollarit. Ühe kilo haiuimede hind ulatub kuni 400 dollarini, kuid nt hiidhai ja vaalhai uimed on eriti kallid - 10 000 – 20 000 dollarit kilogrammi eest.

Lisaks haiumesupi valmistamisele kasutatakse haide uimi laialdaselt idamaises meditsiinis. Kuivatatud uimekõhri peetakse ka afrodisiakumiks. Hiina meditsiinist pärineb arvamus, et haide kõhred aitavad vähihaiguste ravimisel ning seetõttu toodetakse kõhredest ka vastavaid preparaate. Seni pole teadusuuringud niisugust usku kinnitanud ega kummutanud. Küll aga on ümber lükatud eksiarvamus, et haidel enestel pole kunagi vähkkasvajaid. Uuringutega on tuvastatud, et mitmetel hailiikidel võib esineda kasvajaid peaaegu kõikidel organitel, kusjuures üle poole nendest on halvaloomulised.

Uimepüügi vastu on jõuliselt välja astunud mitmed ühiskondlikud organisatsioonid. Ka paljud kuulsad sportlased, näitlejad jt on avalikult teatanud, et loobuvad haiuimesupi söömisest, selle supi on oma menüüdest välja võtnud ka mitmed kuulsad restoranid.

Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016
Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Haimaksaõli
Haid (Selachomorpha, ka Selachii)