Galilea tilaapia (Sarotherodon galilaeus)

Galilea tilaapia (Sarotherodon galilaeus), kalaliik kirevahvenlaste (Cichlidae) sugukonast. Inglise mango tilapia, St. Peter's fish; saksa Prachtmaulbrüter; araabia okkar jm; heebrea amnun galil; Keenias yerigo, kokine jm; Nigeerias ifunu, mpupa, tome, epiajm; Tšaadis bere-saal jm; soome galileantilapia; vene галилейская тиляпия. Aafrikas ja Euraasias: Jordani jõgikonnas, Iisraeli rannikujõgedes, Niiluse jõgikonnas jm.

Riim- ja mageveeline, demersaalne; eelistab veesoojust 22-28 oC. Keha põhivärv tavaliselt kas kahfatukollane või hallikasroheline, mõnedel isenditel tumedad püstvöödid. Toitub taimedest-vetikatest. Nii isased kui ka emased kalad hoiavad viljastatud marjateri suus (lõimetishoole). Pikkus kuni 41 cm, kaal kuni 1,6 kg.

Nimetatakse ka Püha Peetruse kalaks, mis on seotud järgmise piiblilooga: Jeesuselt taheti Kapernaumas maksuraha, mispeale ta saatis Peetruse õngega järvest kala püüdma ja ütles, et esimesena püütud kala suust leiab too hõberaha, millega maksu tasuda. Nii olla läinudki ning tagantjärgi usutakse, et püütud kalaks oli tilaapia. Samamoodi usutakse, et nende piiblilugude puhul, mil Jeesus toitis paljud inimesed ära vaid mõne kalaga, oli samuti tegemist tilaapiatega.

Foto: Fishbase/A.Nightingale 
Veebruar 2018

 

Vaata lisaks:

Kirevahvenlased (Cichlidae)