Friteeritud krevetid

Friteeritud krevetid (jaapani ebi furai), populaarne roog Jaapanis ja jaapani restoranides üle maailma. Varem valmistati rooga põhiliselt jaapani tiigerkrevetist (Marsupenaeus japonicus), tänapäeval friteeritakse sageli ka tiigerkrevetti (Penaeus monodon)  või Jaapani langusti (Panulirus japonicus). Krevetid kooritakse, sirgestatakse, piki selga tehakse sisselõige ja eemaldatakse tume sool (seedetrakt). Pea enamasti eemaldatakse, kuid hästi värskete krevettide puhul võidakse pea jätta ka kreveti külge – on sööjaid, kellele krõbe krevetipea maitseb. Krevetid paneeritakse järjestikku jahu, lahtiklopitud muna ja riivsaiaga ning seejärel friteeritakse toiduõlis. Juurde pakutakse tihti mõnda magushaput kastet, ka tartar-kastet või sidrunit.


Filipiinidel on levinud roog Camarón rebosado; taignasse kastetud ja friteeritud krevetid, mida süüakse magushapu kastmega. Tainas tehakse paksemana kui jaapanlaste tempura-roogade puhul.

Hiina kööki kuuluvad seesamikrevetid: friteeritud krevetid valatakse üle magusapoolse poolpaksu kastmega (maisitärklis, äädikas, vein, suhkur jm) ja neile raputakse röstitud seesamiseemneid. Roog on teisend hiinapärasest seesamikanast.

Jaanuar 2018

Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016

Vaata lisaks:

Friteerimine
Tiigerkrevett (Penaeus monodon)
Jaapani tiigerkrevett (Marsupenaeus japonicus)
Krevetid toiduna