Fritüürõli

Fritüürõli (ka küpsetusõli), friteerimiseks sobiv toidurasv. Rasva ja õli vahel tehakse argikeeles vahet selle järgi, et rasv on toasoojuses tahke, õli aga vedel; ka nimetatakse rasvaks eeskätt loomse ja õliks taimse päritoluga ollust, kuid laiemalt on kõik nad toidurasvad. Friteerimisel kasutatakse maailmas kohati ka loomseid rasvu (searasv, lambarasv, kanarasv jm), kuid hoopis levinum on taimsete õlide kasutamine. Friteerimiseks ei sobi kaugeltki kõik toidurasvad. Oluliseks näitajaks on suitsemispunkt, see on temperatuur, mille ületamisel õli või rasv hakkab suitsema ja lagunema.

Friteerimiseks sobivad paremini kuumpressitud toiduõlid. Pärast kuumpressimist õli puhastatakse ning enamasti ka rafineeritakse. Rafineerimisega eemaldatakse vabad rasvhapped, enamus lõhna- ja maitseaineid, värvipigmendid jm. Rafineeritud õlide suitsemispunkt on enamasti kõrgem kui rafineerimata õlidel või poolrafineeritud õlidel. Kuna temperatuur on friteerimisel tavaliselt 175-190 oC, tuleks meil valida õli, mille suitsemispunkt oleks vähemalt 200 oC. Turustatakse ka spetsiaalselt friteerimiseks mõeldud õlisid.

Küpsetusõli korduvkasutamist kodusel friteerimisel ei soovitata, kuivõrd mitmekordsel kuumutamisel moodustub õlis ka rohkem kantserogeenseid aineid. Siiski on õli korduvkasutamine toitlustuses ametlikult lubatud niisuguste friteerimisseadmete kasutamisel, mille puhul on välditud õli liigne kuumenemine.

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Suitsemispunkt
Fritüür
Friteerimine