Suitsemispunkt

Suitsemispunkt,temperatuur, mille ületamisel konkreetne toidurasv suitsema hakkab. Koos suitsemisega algab rasva lagunemine, rasva maitse muutub halvaks ja see rikub ka praetava või friteeritava toidu. Rasva lagunemisel võivad tekkida ka toksilised ühendid (nn vabad radikaalid).

Kalade praadimisel võib tõusta panni temperatuur kuni 180 oC, friteerimisel õli temperatuur kuni 190 oC. Rasvaine tuleb valida selliselt, et selle suitsemispunkt oleks mõnevõrra kõrgem kui töötempertatuur.


Toidurasvade suitsemispunktid, oC1

Külmpressiõlid

Rapsiõli                                 107-190

Linaõli                                   107

Päevalililleseemneõli              107-160

Maisiõli                                  160

Oliiviõli                                  160-215

Sojaõli                                   160

Maapähkliõli                          160

Kreeka pähkli õli                    160

Kanepiõli                                166

Kookosõli                               177

Seesamiseemneõli                  177

Avokaadoõli                           190-204

 

Kuumpressiõlid

Rapsiõli                                  177-226

Sojaõli                                    177-257

Oliiviõli                                   191-242

Kreeka pähkli õli                      205

Maisiõli                                   210-232

Seesamiseemneõli                   210-232

Puuvillaseemneõli                    216

Viinamarjaseemneõli               216-252

Mandliõli                                221

Sarapuupähkliõli                     221

Maapähkliõli                           227-232

Päevalilleseemneõli                227-232

Kookosõli                               232

Oliivijääkõli                           238

Avokaadoõli                           271

 

Loomsed rasvad ja margariin

Margariin (tavaline)                160

Või                                        umbes 175

Selitatud või                          200-205

Küpsetusmargariin                 180-188

Searasv                                 182-205

1Suitsemispunktide tabeleid leiab internetist rohkelt ja neis leidub ka siinses tabelis esitamata õlide/rasvade suitsemispunkte; sisestage vaid otsingumootorisse ingliskeelne smoke point, saksakeelne Rauchpunkt või prantsuskeelne point de fumée.

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Fritüür