Fish & Chips

Inglise mitteametlik rahvusroog ja inglise köögi lahutamatu osa. Roa kaheks peamiseks komponendiks on taignas friteeritud kala ja friikartulid, klassikaliseks lisandiks rohelised herned või hernepüree. Friteeritakse enamasti valge lihaga tursklasi nagu tursk, kilttursk, pollak, saida, merlang, kuid kasutamist leiavad ka hiidlest, rai (populaarne Iirimaal), ogahai jt. Roa kvaliteedi tagamisel peetakse oluliseks, et see oleks valmistatud värskest kalast. Tainas tehakse lihtsalt: jahu + vesi, millele lisatakse söögisoodat ja äädikat, et tainas küpseks kohevamaks. Vesi võib olla asendatud ka piima või õluga (enamasti tume õlu). Kartulitšipsid on massiivsemad kui USAs levinud tšipsid: need on pigem piklikud friikartulid mõõdus 1,5x1,5x8cm.


Roa ajaloost. Friteeritud kala hakkasid Inglismaal esimestena valmistama 16. ja 17. sajandil Portugalist ja Hispaaniast põgenenud juudid. Roa levikule aitas kaasa raudteede väljaehitamine, mis võimaldas transportida värsket kala kiiresti kalasadamatest linnadesse, samuti aga katoliiklik traditsioon loobuda reedeti liharoogadest. Esimene Fish & Chips pood avati Londonis 1860. aastal.

Algselt ei tehtud tšipse kartulist, vaid nisuleivast. Roa levides hakkasid nisuleiva varud ammenduma ning leib asendati kartuliga, mis muutis aga roa veelgi populaarsemaks. Kui alguses kasutati friteerimisel veise- või searasva, siis tänapäeval friteeritakse reeglina taimeõlidega, milledel on kõrgem suitsemispunkt.

Inglismaal kasutavad Fish & Chips kohad ära 25% (umbes 60 000 tonni) kogu Inglismaal söödavast “valgest kalast” ja 10% (umbes 500 000 tonni) kartulitest. Tänapäevaks on roog levinud Inglismaalt Euroopasse, Austraaliasse, Uus-Meremaale, Lõuna-Aafrikasse, USAsse, Kanadasse, Hiinasse, Omaani jne.

Traditsiooniliselt kasutatakse Fish and Chips müügipunktides roa pakkimiseks ajalehepaberit. Hügieenilistel põhjustel on küll hakatud sisemise paberina kasutama puhast pakkepaberit, kuid toodetakse ka eripaberit, mille välimine külg jäljendab ajalehte.

Rekordsuurusega portsjon valmistati 2012. aastal: 13,6 kg kaaluga tursk ja 27,2 kg friikartuleid. Itaalias Barga linnakeses korraldatakse igal aastal Fish & Ships festivale sõpruse märgiks Suurbrittaniaga.

Jaanuar 2018  

Vaata lisaks:

Tursk toiduna
Friikala
Tempura
Fritüür