Finnan haddie

Suitsutatud kilttursk, mis on nime saanud Kirde-Šotimaal asuva kaluriküla Finnan (ka Findon) järgi, kus kiltturska on suitsutatud sajandeid; roog oli Aberdeeni ümbruses üldlevinud juba vähemalt 17. sajandi esimesel poolel. Finnan haddieiseärasuseks on, et suitsutamisel kasutatakse toorest, kuivamata puitu ja turvast, mistõttu kalal on eripärane, teistsugune maitse. Londonis sai finnan haddiepopulaarseks pärast seda, kui 1840-ndatel rajatud raudtee võimaldas suitsukala kiiresti kohale tuua. Finnan haddietkasutakse lähteainena mitmete eel- ja põhiroogade valmistamisel; levinuim on selle tasane keetmine 4-6 minuti vältel piimas ning serveerimine koos kastmega. Šoti rahvuskööki kuulub Cullen skink, mis kujutab endast paksemat suppi (kalapada) ning sisaldab finnan haddiet, kartulit ja sibulat; leemes võib olla ka piima või koort. 


Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Cullen skink