Fileerimine (räim)

Räimede fileerimiseks võetakse juba puhastatud ja peata räim kätte ning pigistatakse teda kõhu poolt pöidlaga nii tugevasti, et räime “hõlmad” lähevad laiali. Seejärel tõmmatakse selgroog koos sabaga räime küljest lahti. Väga värskete räimedega selline fileerimine ei õnnestu, kuna selgroog ja rood on veel väga tugevasti kinni – fileeritavuseks peavad räimed olema juba parajalt laagerdunud. Väga värsket räime saab fileerida noaga niisamuti nagu ahvenat või haugi, ent nii võtab see töö hoopis rohkem aega – mõistlikum on lasta räimedel umbes ööpäev laagerduda ja fileerida neid siis sõrmede vahel. Kaubandusvõrgus turustatavad räimede liblikfileed on kalatööstustes fileeritud vastavate masinatega.


Masinfileeritud jahutatud räimede liblikfileed
Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Fileerimine
Filee
Kalale.ee KIK