Jaapani angerjas (Anguilla japonica)

Jaapani angerjas, ka hiina angerjas, ka unagi (Anguilla japonica) kalaliik angerlaste (Anguillidae) sugukonna perekonnast angerjad (Anguilla). Inglise japanese eel; prantsuse anguille du Japon; saksa Asiatischer Aal, Japanischer Aal; hispaania anguila japonesa; jaapani unagi, nihon-unagi; korea paen-jang-o; hiina (mandariini) bai shan, man li, man yu; soome japaninankerias; vene угорь японский.

Jaapani rannik ja Ida-Hiina meri, Taiwan, Korea, Vietnam, Hiina, Filipiinide põhjaosa. Mere-, riim- ja mageveeline, demersaalne, katadroomne. Meres 1-400 m sügavusel. Koelmud Mariaani saartest lääne pool Mariaani sügaviku lähedal. Sealt rändab Ida-Aasia magevetesse, tehes teekonnal läbi angerjatele omased moonded. 2013. a kinnitasid jaapani teadlased, et jaapani angerjas on võimeline helendama – ta on teadaolevalt ainus selgroogne olend, kes seda teeb.

Väga kõrgelt hinnatud ja kõige kallim kala jaapani köögis. Kasutatakse ka hiina meditsiinis. Alates 1960-ndatest hakatud väga ulatuslikult viljelema kalakasvatuses. Kasvatatakse meresumpades. Looduslikud varud on jõgede saastumise ja ülepüügi tõttu märgatavalt kahanenud.

Pikkus kuni 150 cm (tavapärane 40 cm), mass kuni 1,9 kg (FishBase).

Suurim aastane väljapüük 1969. a – 3 619 tonni. Alates 1990-ndast aastast on väljapüük pidevalt kahanenud: 2014. a – 199 t. Hoopis rohkem saadakse jaapani angerjat vesiviljelusest: 2014. a - 243 430 t (Jaapan, Hiina).


Pilt: Wikimedia
Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Unadon
Unagi
Angerlased (Anguillidae)
Angerjalised (Anguilliformes)
Angerjad (Anguilla)