Kuldforell (Oncorhynchus aguabonita)

Kuldforell (Oncorhynchus aguabonita), kalaliik lõhelaste (Salmonidae) sugukonna idalõhede (Oncorhynchus) perekonnast. Inglise golden trout; prantsuse truite doree; saksa Goldforelle; hispaania trucha degollada; soome kultataimen.

Seljalt oliivroheline, kõht ja küljed kuldsed, kükgedel reas suured tumedad ringid, mida läbib punakas vööt, selja, kõhu ja rinnauimedel valge ääris. Looduses ja vooluvees saab suguküpseks u 15 cm pikkusena, suuremaks kasvab järvedes ja tiikides. Suurim pikkus 71 cm (TL), tavapärane 30 cm (TL), suurim mass 5 kg, eluiga kuni 7 a (FishBase).

Kaks alamliiki:

O. a. aguabonita - elab South Fork Kerni jões (USA, California)

O. a. gilberti - elab Maini jões ja Little Kerni jões (USA, California)

Taksonoomilises paigutuses puudub lõplik üksmeel: mõlemaid alamliike on käsitletud või käsitletakse nüüdki ka vikerforelli (Oncorhynchus mykiss) alamliikidena O. m. aguabonita jaO. m. gilberti; samuti võib Oncorhynchus aguabonita aguabonita olla vaadeldud iseseisva liigina Oncorhynchus aguabonita (ilma alamliikideta), Oncorhynchus aguabonita gilberti aga vikerforelli alamliigina Oncorhynchus mykiss gilberti

Kuldforelli on kalamajanduslikel eesmärkidel asustatud USAs mitmetesse osariikidesse (Arizona, Colorado, Idaho, Montana jt), kus on toimunud ka tema segunemist teiste liikidega. Geneetiliselt puhas populatsioon on kahanev ja ohustatud. 

 


Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Idalõhed (Oncorhynchus)