Bentopelaagilised kalad

Bentopelaagilised kalad, kalaliigid, kes viibivad peamiselt veekogu põhja kohal. Erinevad põhjakaladest e bentilistest kaladest selle poolest, et ei leba vahetult veekogu põhjal, pelaagilisterst kaladest aga selle poolest, et enamasti ei tõuse vee kõrgematesse kihtidesse.

Süvamere bentopelaagilistel lõugsuuste luukalade liikidel on kõigil olemas ujupõied. Seevastu paljud kõhrkalad, nt bentopelaagilised haid ja raid saavutavad neutraalse ujuvuse oma suure õliga täidetud maksa abil.

Bentopelaagilised kalad võib jagada kehatüübilt lodevateks ja robustseteks. Lodevatel on vähenenud kehamass ja madal ainevahetusetase, nad kulutavad põhjas lamades saagi varitsemisele minimaalselt energiat. Nn robustsed kalad on seevatu lihaselised ujujad, kes liiguvad saaki otsides aktiivselt põhjal ringi. Sageli elavad nad veealuste moodustiste, nt ookeaniliste mägede läheduses tugevate hoovustega aladel. Sellisteks kaladeks, keda kasutatakse ka inimtoiduks, on nt patagoonia kihvkala (Dissostichus eleginoides) ja oranž karekala (Hoplostethus atlanticus).

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Bentopelaagiline
Demersaalsed kalad