Valge tuur (Acipenser transmontanus)

Valge tuur (Acipenser transmontanus), kalaliik tuuraliste (Acipenseriformes) seltsi tuurlaste (Acipenseridae) sugukonna perekonnast tuurad (Acipenser). Inglise white sturgeon, columbia sturgeon, oregon sturgeon; saksa Weißer Stör, Sacramentostör; prantsuse esturgeon blanc; itaalia storione bianco; soome valkosampi; vene белый осётр.

Elab Vaikse ookeani idaosas Aleuudi saartest kuni California keskosani, looduslikult ka Columbia jõe jõgikonnas, Montana vetes ja Shasta järves Californias. Asustatud Columbia jõest ka Arizonasesse. Anadroomne kalaliik, kuid nt Columbia jões annab võimaluste puudumisel järglasi ka ilma, et rändaks vahepeal ookeanisse. Asustatud ka Itaalia ja Saksamaa vetesse.

Rekordpikkus 610 cm, rekordkaal 816 kg. Tavapikkus kuni 210 cm. Pikim teadaolev eluiga 104 a. Tuurade seas suuruselt beluuga ja kaluuga järel kolmandal kohal.

19. sajandil oli valge tuur levinud toidukalaks, kuni 20 sajandi alguses leidis kaaviari hankimise nimel aset ülepüük, mis kahjustas populatsiooni märgatavalt. Tänapäeval on kauplemine loodusliku valge tuura liha ja kalamarjaga keelatud, kuid müüa võib kalakasvatustest saadud liha ja kaaviari. Vaikse ookeani loodeosas on lubatud valge tuura sportlik püük; Columbia jõgikonnas „püüa & vabasta“ püügiviis, kusjuures selleks korraldatakse ka spetsiaalseid kalastusretki.

Aastane ametlik väljapüük on aastail 2000-2014 langenud 206 tonnilt 26 tonnini, rohkem saadakse valget tuura kalakasvatustest, nt 2008. a 430 t.


Detsember 2017

Vaata lisaks:

Tuurlased (Acipenseridae)