Maskinong (Esox masquinongy)

Maskinong (Esox masquinongy), kalaliik haugide (Esox) perekonnast. Inglise muskellunge, muskie, musky, mascalonge, maskinonge, lunge, great pike jm; saksa Muskellunge; prantsuse maskinonge; soome jättihauki; vene щука-маскинонг. Nimi lähtub indiaanlaste odžibwa-keelsest nimest maashkinoozhe -'inetu haug'.

Põhja-Ameerikas Suures Järvistus, Saint Lawrence jõgikonnas, Mississipi vetes ja Hudsoni lahes, on asustatud Põhja-Ameerikas ka mujale. Põhitoon on hele – hõbedane, pruunikas või rohekas – kehal tumedamad vertikaalsed triibud, mis vahel esinevad ka laikudena. Eelistab selgeveelisi elupaiku, varitseb saaki tavaliselt veetaimede piiril. Toitub peamiselt kaladest, ent ka hiirtest, konnadest, vähilistest, linnupoegadest jms.

Eristatakse 3 alamliiki:

Suure järvistu maskinong (Esox masquinongy masquinongy)

Ohio maskinong (Esox masquinongy ohioensis)

Valge maskinong (Esox masquinongy immaculatus)

Annab hübriide haugiga (Exos lucius): hübriidi nimeks on tiger muskie või tiger muskellunge. Hübriide on loodud ka sihipäraselt ja asustatud veekogudesse huvikalastajatele saagikaladeks, kuna need kasvavad kiiremini kui haugid või maskinongid.


Maskinong on kalameestele eeskätt trofeekalaks: eesmärgiks on saada kätte võimalikult suuri isendeid. Tavapäraselt 70-120 cm pikkune ja kaaluga 6-16 kg. Rekordkalana fikseeritud 1949. a püütud isend: 161,29 cm, 30,61 kg.

FishBase's: pikkus kuni 183 cm (TL), tavapikkus 95 cm (TL), suurim registreeritud mass 31,8 kg, eluiga kuni 30 a. Pole ohustatud. Äriline väljapüük ja vesiviljelus; huvipüük; avalikud akvaariumid. 

Viimati: detsember 2019

Vaata lisaks:

Haugid (Esox)