Niiluse lates ehk niiluse ahven (Lates niloticus)

Niiluse lates ehkniiluse ahven (Lates niloticus),kalaliik ahvenaliste seltsi robalolaste(Centropomidae) sugukonna perekonnast latesed (Lates).Inglise Nile perch; saksa Nilbarsch, Victoriabarsch; prantsuse perche du Nil; araabia aigle, amukal, igljm; suaheeli chengu mkombozi, sangarajm; Sudaanis ndeni, gubro; Nigeerias aja, kina, igbo; Keenias mbuta; soome niilinahven

Maailma suuremaid mageveekalu, võib kasvada kuni 2 m pikkuseks ja 200 kg raskuseks. Kalasaakides valdavaks kalad pikkusega 45-65 cm ja kaaluga 9-20 kg. Pikliku, külgedelt kitsama kehaga, värvilt sinkjalt hõbedane. Röövkala.

Algkoduks Aafrika jõed nagu Niilus, Senegal, Volta, Kongo, samuti mõned järved. 1950-1960-ndatel asustati liik Victoria järve, kus ta kohanes liigagi hästi ja hävitas (pani nahka) ligi 200 kohalikku kalaliiki, peamiselt kirevahvenlasi. 2005. a linastus dokumentaalfilm “Darwini õudusunenägu” (Darwin’s nightmare), mis kirjeldab niiluse ahvena põhjustatud majanduslikku ja ökoloogilist katastroofi Victoria järves.

Niiluse ahvenat püüti juba vanas Egiptuses ning säilinud on ka suurte isendite muumiaid. Selle kala liha on hinnatud kõikjal, suhteliselt odava hinna tõttu on see Victoria ahvenanime all populaarne ka Euroopas (Beneluxi maad, Prantsusmaa, Saksamaa) ning USAs. Turustatakse peamiselt fileena, mida saadakse umbes 30% kala algsest kaalust: filee on vahel müügil ka Eestis. Kuivatatud päid ja nahka kasutatakse kütusena, kuivatatud ujupõitest valmistatakse kalaliimi, ent ujupõisi eksporditakse ka Kagu-Aasiasse, kus neid pruugitakse toiduna.

2014. a väljapüük 251 484 tonni (peamisteks püüdjateks Uganda, Tansaania ja Keenia), kasvatuskalana 15 728 tonni

Detsember 2017