Barramundi

Barramundiehklates (Lates calcarifer), kalaliik ahvenaliste seltsi robalolaste(Centropomidae) sugukonna perekonnast latesed (Lates). Inglise asian seabass, barramundi, giant perch, palmer jm; saksa Barramundi; prantsuse barramundi; hispaania perca gigante; Malaisias/Indoneesias bukai-bukai, gelungsung, kakap, siakap jm; Indiasfitadar, khajura, bekkutjm; jaapani akame; birma ka-kadit; soome barramundi; vene латес 

Levinud Pärsia lahest Indo-Hiina ja Austraaliani, elab nii merevees kui ka magedas vees. Pikenenud, külgedelt lamedama kehaga, mis on altpoolt hõbedane, pealt tumedam. Sabauim on ümmargune, silmad väikesed. Pea on horisotaalselt lapergune, alalõug ulatub ette, suu on suur. Keskmine pikkus 60 cm, maksimaalne 180 cm. Kaalub kuni 60 kg.

Kudema tuleb magevette, nt mangroovisoodesse või mussoonvihmadest üleujutatud aladele.

Nimi barramundi pärineb Austraalia abirogeenidelt ja tähendab suurte soomustega jõekala. Barramundi on tegev ka Põhja-Austraalia aborigeenide mütoloogias, Uneilmas, ning esineb seal ka tootemloomana. Austraalias väga populaarne toidukala, kellel on valge, õrn ja maitsev liha. Väga populaarne on barramundi ka Tai köögis, kus teda süüakse enamasti kas aurutatuna, friteerituna või vokiroana. Kõrgelt hinnatud ka spordikalana.

2014. a väljapüük 101 956 tonni (Peamisteks püüdjateks Tai ja Indoneesia), kasvatuskalana 71 581 tonni (Tai, Malaisia, Indoneesia, Taiwan).

Detsember 2017
Kalale.ee KIK