Suuresoomuseline ateriin; boyeri ateriin (Atherina boyeri)

Suuresoomuseline ateriin; boyeri ateriin (Atherina boyeri), kalaliik ateriiniliste (Atheriniformes) seltsi ateriinlaste (Atherinidae) sugukonna perekonnast ateriinid (Atherina). Inglise big-scale sand smelt, Boyer´s sand smelt; Black sea silverside; saksa Rundkopf-Ährenfisch, KleinerÄhrenfisch; prantsuse joëlcabasson, ceuletjm; kreeka atherina,souvlitis; itaalia anguela, attarina, cicinelle, lattarina jm; hispaania pejerrey jm; portugali peixe-rei, piarda, verdugo; türgi gumus; malta kurunella; araabia bissaria, colonel jm; ukraina aterinka; vene атерина южноевропейская

Ida-Atlandis Portugali ja Hispaania randadest kuni Nouadhibouni Mauritaanias ja Madeirani; Inglismaa ja Hollandi vetes isoleeritud populatsioonid; Vahemeres, sh Itaalia, Lõuna-Prantsusmaa ja Egiptuse laguunides; Mustas meres ja Kaspias, sh limaanides ja jõgede suudmealadel, Dnepris jõudnud ka Kahhovka veehoidlasse.

Keha sale, külgedelt mõnevõrra lamendunud, sarnaneb välimuselt euroopa ateriiniga, kuid on suuremate soomustega ja väiksema selgroolülide arvuga. Suu ülaseisune, silmad suured, kaks seljauime, põhivärvingult hõbedane. Toitub zooplanktonist, väikestest vähilaadsetest ja limustest. Suurim pikkus 20 cm, tavapärane kuni 13 cm, eluiga kuni 4 a.

Liigi paljusid populatsioone on varasemalt peetud ka iseseisvateks liikideks, nt liiki Atherina mochonkoos selle kahe alamliigiga: musta mere ateriin (Atherina mochon pontica) ja kaspia ateriin (Atherina mochon caspia)


Püütakse kaldanootadega, peenesilmaliste nakkevõrkudega ja tõstevõrkudega. Kasutatakse ridaõngede puhul söödana, samuti söödakalana sportlikul veopüügil.

Hinnatud katalaani, oksitaani, türgi, kreeka ja ukraina köögis. Reeglina paneeritakse kergelt nisujahuga ja friteeritakse.

Aastane väljapüük aastail 2000-2011 vahemikus 755-1513 t. Peamiseks püüdjaks Ukraina, nimetamist väärib ka Kreeka. Peamine püügiaeg kevadel, kui ateriin läheb Mustast merest läbi Kertshi väina Aasovisse.

November, 2017

Vaata lisaks:

Ateriinlased (Atherinidae)
Ateriinid (Atherina)