Ameerika astelrai (Hypanus americanus)

Ameerika astelrai (Hypanus americanus, varem Dasyatis americana), kalaliik kotkasrailiste (Myliobatiformes) seltsi astelrailaste (Dasyatidae) sugukonna perekonnast Hypanus. Inglise southern stingray; saksaStechrochen; prantsuse pastenague americaine; hispaania raja latigo aericana; portugali uge, arraja-mijona, raia-lixajm; jaapani amerika-aka-ei; soome ruskokeihäsrausku; veneхвостокол американский

Leviala Lääne-Atlandis: New Jersey´st ja Mehhiko lahe põhjaosast kuni Brasiilia lõunaosani, kaasa arvatud Antilli saared.

Rinnauimed (tiivad) peaga kokku kasvanud; keha rombikujuline, kusjuures laius ületab pikkust. Keha esiserv kooldunud, ninamik tömp. Astel, mis on ühenduses mürginäärmega, murdub perioodiliselt ja selle asemele kasvab uus. Sabavarrel astlast tagapool nahakurd. Keha pealtpoolt pruun hall või oliivjas, altpoolt hele. Toitub väiksematest luukaladest ja selgrootutest, ise on saagiks suurematele kaladele, nt vasarhaidele. Peituvad ohu eest ja ka ise saaki varitsedes poolenisti põhjamutta või -liiva. Ovovipaarne kala: haub pojad munadest oma sisemuses, kandeaeg umbes 4 kuud, tavaliselt 3-5 poega, kes sünnivad umbes 18 cm pikkustena.

Suurim ketta laius 200 cm (tavapärane kuni 90 cm), suurim kaal 135,6 kg (FishBase).

Mehhiko lahe rannavetes kasutab astelrai eluviisi ära kormoraniliikPhalacrocorax auritus. Jahti pidades ajavad astelraid vee mudaseks, selgrootud ja pisikalad tõusevad pindmisse veekihti ning kormoranid jahivad seal palasid, mida raid ise pole jõudnud ära süüa. 

Kariibi mere mõnedel saartel (nt Kaimanisaared, Antigua) kasutatakse ameerika astelraisid turismi huvides: pideva söötmisega hoitakse neid teatud piirkondades, et snorkeldajatel või suplejatel oleks võimalik inimestega harjunud raisid vees kohata. Kaimanisaartel on populaarseks sukeldumispaigaks „Stingray City“. Keskkonnakaitsjad toovad esile ohu, et niisugune „kodustamine“ võib muuta astelraide käitumist ja ökoloogiat.

Toidukaladena pole hinnatud. Mõnevõrra püüab Mehhiko.


November 2017

Vaata lisaks:

Astelrailased (Dasyatidae)