Triibuline varraslaup (Stephanolepis cirrhifer)

Triibuline varraslaup1 (Stephanolepis cirrhifer), kalaliik varraslaupade (Stephanolepis, 5 liiki) perekonnast. Inglise threadsail filefish; saksa Feilenfisch; porugali cangulo-de-velajaapani kawahagi; korea jwi-chi; vene спинорог малый полосатый.

Levinud Vaikse ookeani lääneosas Hokkaidost Ida-Hiina mereni Suurim pikkus 30 cm. Elab merepõhjas umbes 10 m sügavusel, teeb enam kui 100 km pikkusi kuderändeid. Põhivärvi hallist või helepruunist kuni heleohelise või bee¾ini, külgedel korrapäratult katkendlikud triibud.


Populaarne suupiste-kala Koreas, kus sellest valmistatakse pressitud-vinnutatud kalalaaste, millede nimeks on Jwipo. Laastud võivad olla magusad või soolased. Enne söömist laaste traditsiooniliselt veel kuumutatakse/grillitakse. Jaapanis süüakse kawahagi’t vinnutatuna, ent ka röstitult, keedetult, sushi ja sashimina. Peetakse erakordselt maitsvaks.

Koreas on selle kala järgi väga suur nõudlus ja lisaks väljapüügile (1000 – 8000 t aastas) viljeldakse teda kalakasvatustes. On tuvastatud, et kasvatamisel on tekkinud geneetilised erinevused loodusest tabatavate ja kasvatuses viljeldavate isendite vahel.

1Eestikeelse nime puudumisel nimetatud siinkohal sellisena Kalapeedia koostaja poolt.

November 2017

Vaata lisaks:

Varraslaubad (Stephanolepis)
Ainuogalased (Monacanthidae)