Aasia angersäga (Clarias batrachus)

Kalaliik sägaliste (Siluriformes) seltsi angersägalaste (Clariidae) sugukonna perekonnast angersägad (Clarias).Inglise phillipine catfish, walking catfish;saksa Froschwels, Wanderwels; hindi mangur, wagur jm; malai kali, leleh jm; bengali jagur, magur jm; Filipiinidel alimudan, kawatsi, pantat, hito jm; soome konnamonni; vene сом клариевый филипинский, кларий пятнистыйлягушковый клариевый сом.

Elab Lõuna- ja Kagu-Aasia vetes (Malaisia, Ida-India, Sri Lanka), on pääsenud ka Põhja-Ameerikas vetesse, kus kujutab endast ohtu kohalikule ökosüsteemile. 2017. a avastati ka Põhja-Inglismaal Tonge jõest. Kuulub maailma saja probleemseima võõrliigi nimistusse.

Ablas õgard, kes sööb kõiki elusolendeid, keda suudab alla neelata. Tal on lisahingamiselund, mis võimaldab hingata atmosfääriõhku ja seetõttu jääb ta ellu ka väga hapnikuvaeses vees. Suudab liikuda mööda maad. Vajadusel kaevub mutta ja vajub (talve)unne.

Keha on hall või hallikas-pruun, täiskasvanute seljauimel täpiline muster, keha kaetud paksu limakihiga. Suurim pikkus 47 cm (tavapärane 26, 3 cm), rekordkaal 1,2 kg (FishBase).

Tais on kala nime all pla duk dan tavaliseks odavaks toidukalaks, grillituna-praetuna ka tänavatoiduks. Indias peetakse kohati delikatessiks. Süüakse ka Indoneesias, Bangladeshis jm.

 

Viimati: veebruar 2018

Vaata lisaks:

Angersägalased (Clariidae)
Angersägad (Clarias)