Aioli

Aioli ehk küüslaugukaste, küüslaugumajonees (prantsuse aïolivõi all-i-oli´küüslauk ja õli´; katalaani allioli;oksitaanialholi), väga populaarne kaste Vahemere põhjakaldal Itaaliast Hispaaniani. Kõige lihtsamas variandis koosneb uhmris purustatud küüslaugust, millele segatakse vähehaaval juurde (oliivi)õli, maitsestatakse soolaga. Veel võivad koostisse kuuluda muna (rebu või munavalge või mõlemad), sinep, sidrunimahl või äädikas, suhkur, safran, t¹illi jm. Kataloonias lisatakse pirni, Maltal tomatit. Võidakse lisada ka galettipuru, leotatud saiasisu või küpsetatud kartulit. Vahemeremaades kasutatakse aiolit traditsiooniliselt erinevate kalaroogade (ka kalasuppide) ja mereandide lisandina. Hispaanias on aioli lisandiks ka merelistele paelladele (paella marinera, paella de langostinos), kusjuures seda serveeritakse koos saiaga.

Provance´s kannab aioli (täpsemalt Le Grand Aïoli) nime ka bacalao versioon, mis koosneb köögiviljadest (porgand, kartul, aeduba jm), värskest või ülesleotatud kuivatatud-soolatud tursast ning keedumunadest, mida serveeritakse koos aioli-kastmega.