Aioli

Aioli ehk küüslaugukaste, küüslaugumajonees (prantsuse aolivi all-i-oli´küüslauk ja li´; katalaani allioli;oksitaanialholi), väga populaarne kaste Vahemere phjakaldal Itaaliast Hispaaniani. Kige lihtsamas variandis koosneb uhmris purustatud küüslaugust, millele segatakse vähehaaval juurde (oliivi)li, maitsestatakse soolaga. Veel vivad koostisse kuuluda muna (rebu vi munavalge vi mlemad), sinep, sidrunimahl vi äädikas, suhkur, safran, t¹illi jm. Kataloonias lisatakse pirni, Maltal tomatit. Vidakse lisada ka galettipuru, leotatud saiasisu vi küpsetatud kartulit. Vahemeremaades kasutatakse aiolit traditsiooniliselt erinevate kalaroogade (ka kalasuppide) ja mereandide lisandina. Hispaanias on aioli lisandiks ka merelistele paelladele (paella marinera, paella de langostinos), kusjuures seda serveeritakse koos saiaga.

Provance´s kannab aioli (täpsemalt Le Grand Aoli) nime ka bacalao versioon, mis koosneb köögiviljadest (porgand, kartul, aeduba jm), värskest vi ülesleotatud kuivatatud-soolatud tursast ning keedumunadest, mida serveeritakse koos aioli-kastmega.

Kalale.ee KIK