Snuuk (Thyrsites atun)

Snuuk (Thyrsites atunon kalaliik ahvenaliste (Perciformes) seltsi makrelliliste (Scombroidei) alamseltsi gempüüllaste  (Gempylidae) sugukonna perekonnast Thyrsites. Ainus liik perekonnas. 

[Inglise snoek, barracouta; saksa Snoek; prantsuse escolier; hispaania sierra; jaapani barakuta, ooshibi-kamasu; maoori mangaa; vene снэк]


Joonis: FAO

Keha on piklik, külgedelt kokku surutud. Ülalt tumesinine, kõhupoolel hõbedane, esimene seljauim must.

"Esineb peamiselt ranniku lähedal /---/ lõunapoolkera mõõdukalt soojades vetes 30-45o l.-l. - Patagoonia, Lõuna-Aafrika, St. Pauli ja Uusamsterdami saarte, Lõuna-Austraalia, Uus-Meremaa ja Tshiili rannikul. Tegemist on üsna suure kalaga, kes kasvab kuni 135 cm pikkuseks ja ligi 20 kg raskuseks. Suvel ilmub snuuk suurte parvedena rannikumerre, kus teda püütakse madalvees ja isegi veepinna lähedal. Lõuna-Aafrikas peetakse selle kala liha delikatessiks, Austraalias ja Uus-Meremaal aga mittemaitsvaks ja kasutatakse toiduks ainult suitsutatult või soolatult.
Püütud snuugiga tuleb ümber käia ettevaatlikult, sest tema teravate hammastega tekitatud haav jookseb kaua verd, nähtavasti satuvad sellesse mingisugused vere hüübimist takistavad ained."1

FishBase's suurim pikkus 200 cm (tavapärane 75 cm), suurim kaal 6 kg, pikim eluiga 10 a.

Väljapüük 39 200 - 48 500 tonni (2000-2012. a). Peamised püüdjad Uus-meremaa ja Lõuna-Aafrika Vabariik.
Ka populaarne spordikala.

Turustatakse värskelt, külmutatult, suitsutatult ja konserveeritult. Liha on rasvane ja väga luine, kuid luud on suured ja söömisel kergesti eemaldatavad. Maitse on eripärane. Teise maailmasõja ajal eksporditi snuukikonserve suurtes kogustes Suurbritanniasse, kuid inglased ei võtnud snuuki õieti omaks. Lõuna-Aafrikas valmistatakse snuuki väga erinevatel viisidel. Värsket snuuki sageli grillitakse, suitsutatud snuukist valmistatakse kala-riisiroogasid. Levinud on ka snuuki vinnutamine - vinnutatud snuuk leotatakse enne kasutamist samamoodi nagu nt kuivatatud tursast bacalao valmistamisel.


Lendõngega tabatud snuuk. Foto: P. Carret/stremxflyfishing.co.za

Allikad:
1 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Thyrsites atun FishBase's (oktoober, 2014)
Thyrsites Wikipedias (inglise)
Oktoober, 2014

Vaata lisaks:

Rasvakala ehk rasvkala (Ruvettus pretiosus)
Gempüüllased (Gempylidae)