Purikalalased (Istiophoridae)

Purikalalased (Istiophoridae) on kalade sugukond ahvenaliste (Perciformes) seltsi makrelliliste (Scombroidei) alamseltsist.
[Inglise billfishes, saksa Speerfische, soome purjekalat]

Uuemas süstemaatikas võib sugukond olla käsitletud ka teisiti, nimelt kuuluvana fülogeneetiliselt iseseisvasse klaadi Istiophoriformes, millesse peale purikalalaste sugukonna kuulub ka mõõkkalade (Xiphiidae) sugukond oma ainsa esindaja, nimelt mõõkkala näol. 
 
Sugukonda kuulub FishBase's 5 perekonda ja 11 kalaliiki:

Perekond Istiophorus, purikalad
Istiophorus albicans (Latreille, 1804), (Atlantic sailfish), Atlandi purikala
Istiophorus platypterus (Shaw, 1792), (Indo-Pacific sailfish), (India ja Vaikse ookeani) purikala

Perekond Makaira, marliinid
Makaira mazara (Jordan & Snyder, 1901), (Indo-Pacific blue marlin)
Makaira nigricans Lacepède, 1802, (Atlantic blue marlin), sinine marliin

Perekond Tetrapturus, odaninad
Tetrapturus angustirostris Tanaka, 1915, (shortbill spearfish), lühikoon-odanina
Tetrapturus belone Rafinesque, 1810, (Mediterranean spearfish), Vahemere odanina
Tetrapturus georgii Lowe, 1841, (roundscale spearfish)
Tetrapturus pfluegeri Robins & de Sylva, 1963, (longbill spearfish)

Perekond Istiompax
Istiompax indica (Cuvier, 1832), (black marlin) must marliin

Perekond Kajikia
Kajikia albida (Poey, 1860), (white marlin), valge odanina
Kajikia audax (Philippi, 1887), (striped marlin) vöödiline odanina

Varasemates käsitlustes1 on sugukond jaotunud kolmeks perekonnaks: must marliin loeti kuuluvaks marliinide perekonda ja valge odanina ja vöödiline odanina kuuluvaks odaninade perekonda. Fülogeneetilised uuringud on näidanud nüüdseks nende eraldiseisvust.

"Sugukond hõlmab soojades meredes levinud suuri pelaagilisi kalu, keda iseloomustab massiivne pikenenud keha ja odajalt teritunud pikk ülalõug. See "oda", läbilõikes peaaegu ümmargune ja kareda riivitaolise pinnaga, ei ole kunagi nii pikk nagu mõõkkala lamenenud ja kompamisel sile mõõk. Purikalalaste keha on kaetud väikeste piklike soomustega, mis on üleni nahas varjul. Kõhuuimedes on üks kuni kolm kiirt. Seljauim on jagunenud kahte ossa, neist peamine on pikk ja sisaldab eesosas ogakiiri, lühike lisauimeke aga paikneb sabavarrel (noortel isenditel on seljauim terviklik); pärakuuim koosneb samuti suuremast eesosast ja väikesest tagaosast. Sabavarre kummalgi küljel paikneb kaks lihaselist kiilu, sirbikujuline sabauim on väga kitsaste, kuid tugevate hõlmadega. Lõuahambad on üsna nõrgalt arenenud.
Purikalalased on aktiivsed röövkalad, kes võivad vees arendada väga suurt kiirust, kuni 100-130 km tunnis. Nende kalade väliskuju soodustab kiiret ujumist. "Oda" aitab turbuleerida vastutormavaid veevooge ja vähendab tunduvalt frontaalset takistust liikumisel tihedas veekeskkonnas, sabakiilud aga suurendavad sabavarre ristijäikust ja täidavad pealegi horisontaalstabilisaatorite ülesannet (sama otstarbega on mõnede marliinide jäigad rinnauimed). /---/
Selle sugukonna esindajad on eriti iseloomulikud troopiliste ja subtroopiliste merede pelagiaali ülakihis, kuid saakloomade jälitamisel võivad nad laskuda ka sügavamale. Mõned liigid lähevad soojal aastaajal ka mõõdukalt soojadesse vetesse.
/---/
Kõigil purikalalastel on maitsev kõrgeväärtuslik liha ja neid püütakse üsna intensiivselt. Purikalalaste peamine püük toimub kõigis ookeanides õngejadadega, kusjuures saagiks langeb ka tuune ja mõõkkalu. Marliine ja odaninasid püütakse veel elussöödastatud ritvõngedega ning harpuunidega. Kõik purikalalased on kõrgelt hinnatud spinningusportlaste poolt, seda eriti Florida, Kuuba, Kalifornia, Havai, Tahiiti, Peruu, Uus-Meremaa ja Austraalia rannikul. /---/ Selle spordiala entusiast oli ka Ernest Hemingway, kellel õnnestus püüda mitmeid väga suuri isendeid. Marliinide käitumise ja nende püüdmise iseärasuste tundmine aitas kirjanikul realistlikult kirjeldada kaluri võitlust saagiga /---/ jutustuses "Vanamees ja meri". Hemingway mälestuseks korraldatakse Havannas igal aastal õngesportlaste võistlusi, kus antakse auhind kõige suurema marliini, purikala ja mõõkkala püügi eest."1 

Allikad:
1 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Istiophoridae FishBase's (oktoober, 2014)
Speerfische Wikipedias (saksa)
Purjekalat Wikipedias (soome)
Oktoober, 2014

Vaata lisaks:

Odaninad (Tetrapturus)
Must marliin (Istiompax indica)
Marliinid (Makaira)
Purikala (Istiophorus platypterus)
Purikalad (Istiophorus)
Atlandi purikala (Istiophorus albicans)
Makrellilised (Scombroidei)