Harilik hammasahven (Dentex dentex)

Harilik hammasahven (Dentex dentex) on kalaliik ahvenlaste (Perciformes) seltsi merikogerlaste (Sparidae) sugukonna hammasahvenate (Dentex) perekonnast.

FAO poolt kinnitatud liiginimi: inglise k - Common dentex; prantsuse k -  dente commun; hispaania k -  denton.
Muud nimed: saksa - Zahnbrasse; araabia  - addad, basas, denge, denti; kreeka - synagrida; heebrea - shenun; itaalia - dental, dentici, dintatu, dottu jm; malta - denci, dentici; portugali - dentao; türgi - sinagrit; rootsi - tandbraxen; vene зубан обыкновенный, синагрида.



Keha ovaalne, külgedelt lapil, purihambad ridadena. Seljauimes 3. ja 4. ogakiir54 palju pikemad kui 1. ja 2. ogakiir. Hallikal või roosakal kehal palju väikesi musti täppe. Mandrilaval, harilikult rannikuvööndis kivisel põhjal, sööb kalu ja limuseid. Vähesed hermafrodiitsed. Koeb Vahemeres. Levila Senegalini.1

FishBase's suurim pikkus 100 cm (tavapärane 50 cm), suurim mass 14,3 kg.

Levila Ida-Atlandis: Briti saarte juures; Mauritaania ja Senegali vetes, Madeira ja Kanaari saante ümbruses. Tavaline lõuna pool 40oN (Hispaania, Põhja-Aafrika), Vahemeres ja ka Mustas meres.

Aastane väljapüük oli suurim 1992. a - 10 329 tonni. Sellel sajandil on väljapüük vahemikus 1000 - 2300 tonni. Peamisteks püüdjatesk Itaalia ja Hispaania.
Turustatakse värskelt ja külmutatult. Kasutatakse ka kalajahu ja -õli tootmisel.

Pakub kalastajatele huvi spordikalana. 

Allikad:
1 P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 1979
Dentex dentex FishBase's (september, 2014)
Zahnbrasse Wikipedias (saksa)
September, 2014

Vaata lisaks:

Roosa hammasahven (Dentex gibbosus)
Hammasahvenad (Dentex)