Stroganina

Stroganina (cтроганина) on kala- või ka liharoog, mis kujutab enesest värskena külmutatud kala või liha õhukesi laaste, mis lõigatakse külmunud kalast (või lihast) vahetult enne söömist. 
See roog on üldtuntud paljude põhjarahvaste juures: jakuudid, eveenid, evengid, jukagiirid, komid jt.
Kalade puhul valmistatakse stroganinat eeskätt sellistest siiglastest nagu muksun, nelma või tshir - st paremateks peetavatest kalaliikidest.



Kalalaaste ei lõigata külmunud kalast korraga palju, vaid parajate portsjonitena, et need ei jõuaks enne ärasöömist üles sulada.
Enne suhupistmist torgatakse stroganina laast korraks maitsesegusse (макалово), milles on sool ning must jahvatatud pipar vahekorras 1:1.

Allikas:
Строганина Wikipedias (vene)
September, 2014 

Vaata lisaks:

Jukagiiri kalaroad
Tšir (Coregonus nasus)
Muksun (Coregonus muksun)
Eveeni-evengi kalaroad