Kutum (Rutilus kutum)

Kutum (Rutilus kutumon kalaliik karpkakalaste (Cyprinidae) sugukonna alamsugukonna Leuciscinae  perekonnast  särjed (Rutilus).

[Inglise caspian kutum; azerbaidzhaani kütüm; pärsia mahi Sefid; vene kутум]

Varasemalt käsitletud hammassärje (Rutilus frisii) alamliigina Rutilus frisii kutum.1 



Kaspia endeemiline kalaliik, väga sarnane hammassärjega.  Kasvab 45-55 cm (harva 70 cm) pikkuseks ja kuni 4 kg (harva 5 kg) raskuseks.

"Kutum on Kaspia kesk- lõunaosa töönduskala. Ta koeb jõgede suudme-eelsetes lõikudes aeglaselt voolavas vees kõige mitmekesisemale substraadile: värskelt üleujutatud taimestikule, roopadrikutes, kaldataimestiku paljaksuhutud juurtele, samuti kivisele põhjale. Marja arengu iseloom ja vastsete käitumine on teistmoodi kui hammassärjel."1

Kutum ja kutumimari on kõrgelt hinnatud toiduks Iraanis (Gilani ja Mazandarani provintsides) ja Aserbaidzhaanis.

Kutumi püütakse piki Kaspiast Iraani ja Aserbaidzhaani rannikualadelt, samuti Kura jõe vesikonnast.

Saagikus on ülepüügi ja reostumise tõttu tuntavalt langenud.

Iraani (pärsia) kultuuriruumis on traditsiooniliseks piduroaks kutumist valmistatav kutum lavangi (baliq levengi): kala täidetakse enne küpsetamist seguga, mis koosneb hakitud sibulast, peeneks tambitud kreeka pähklitest, alõõtshast, kinzast, tillist ja soolast-piprast. Seda rooga serveeritakse reeglina päikesekalendri põhjal arvestatava uue aasta alguspühal noruz (ka nouruz või nowruz) mida peetakse kevadisel pööripäeval.

Allikad:
1 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979 
Caspian kutum Wikipedias (inglise)
Кутум Wikipedias (vene)
September, 2014


Vaata lisaks:

Hammassärg (Rutilus frisii)
Särjed (Rutilus)