Taranka (vinnutatud kala)

Taranka on eeskätt Ukrainas, kuid ka Venemaal laialdaselt levinud nimetus soolatud ja seejärel kuivatatud kala kohta, mida süüakse kuivana õllejoomise kõrvale, kuid kasutatakse ka toiduna nt piimas hautatuna.
Nimetus tuleneb sellest, et Aasovi ja Aasovisse suubuvate jõgede ääres vinnutati peamiselt tarani
Analoogiline on vobla kui vinnutatud kala Volga ja Kaspia äärest pärinev nimetus. Seejuures on mõisted sageli kattuvad - tarankaks nimetatakse ka vinnutatud voblat ja voblaks vinnutatud tarani.
Kõigepealt pannakse kalad 3-4 ööpäevaks soola. Seda võidakse teha kuivalt või ka soolveega. Soolamisel tekkivat soolavedelikku või ka märja soolamise puhul kasutatavat soolvett on nimetatud tuzlukiks (тузлук).
Eelistatakse soolata veel elavaid kalu — nad ahmivat enesele soola sisse ja sooldumine toimuvat seetõttu ühtlasemalt.
Sooldunud kalad riputatakse õhu kätte kuivama, kusjuures suurematele kaladele tehakse vahel sisselõikeid. Kuivamine kestab kuni 2 nädalat.



Allikas: 
Таранка Wikipedias (vene)
August, 2014 

Vaata lisaks:

Vobla (Rutilus caspicus)
Taran (Rutilus heckelii)