Atlandi väiketuun (Euthynnus alletteratus)

Atlandi väiketuun (Euthynnus alletteratus) on kalaliik ahvenaliste (Perciformes) seltsi makrelllaste (Scombridae) sugukonna perekonnast väiketuunid (Euthynnus). 

[Inglise little tunny; saksa Kleiner Thun, Thonine; prantsuse thonine commune; kreeka touviva, karvouni; itaalia cuvarito, leterato, tunnina jm; hispaania bacoreta; soome tunniina; vene малый атлантический тунец



Välimuselt meenutab suuremaid tuune, kuid rindmikuturvisest tagapool soomuseid ei ole. Teine seljauim esimesest palju madalam. Rinnauim lühike (26-27 pehmet kiirt).
Tumesinisel ülapoolel tihedad triibud, hõbejal alapoolel mitu, harilikult rinnauime ja kõhuuime juures selgesti silmatorkavat tumedat heledaservalist laiku. Elab epipelagiaalis ja mandrilava kohal.1

Atlandi tuun on levinud Atlandi ookeani troopilistes ja subtroopilistes vetes Aafrika ja Ameerika rannikul, sealhulgas Vahemeres, Mustas meres, Kariibi meres ja Mehhiko lahes.

Fishbase's suurim pikkus 122 cm, suurim kaal 16,5 kg ja pikim eluiga 10 a.

Aastane väljapüük 2000-2011 vahemikus 13 000 - 20 000 tonni. Suurimad püüdjad on Senegal, Ghana, Elevandiluurannik, Angoola ja Türgi.

Võrreldes hariliku tuuniga või kulduim-tuuniga on atlandi väiketuuni liha tumedam, jämedama tekstuuri ja tugevama maitsega.


Allikad:
P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 2006
Euthynnus alletteratus Fishbase's (august, 2014)
Little tunny Wikipedias (inglise)
August, 2014

Vaata lisaks:

Tähniline väiketuun (Euthynnus affinis)
Väiketuunid (Euthynnus)