Hákarl ehk hapuhai

Hákarl ehk kæstur hákarl (hákarl on islandi k 'hai') on islandi rahvustoit, mida valmistatakse atlandi polaarhai (Somniosus microcephalus) või hiidhai (Cetorhinus maximus) lihast.

Valmistamine
Hail eemaldatakse pea ja sisikond, keha pannakse kruusaauku, kaetakse liiva ja kruusaga ning tõstetakse surutiseks peale suuremad kivid, et koemahlad rümbast paremini eralduksid. Sõltuvalt aastaajast lastakse hairümbal sellisena laagerduda 6-12 nädalat. Seejärel kaevatakse rümp välja ning liha lõigatakse väiksemateks tükkideks, mis riputatakse 4-5 kuuks kuivama. Kuivades tekib haitükkidele pruun koorik, mis eemaldatakse enne hailiha pisemateks paladeks lõikamist ja serveerimist.



Roa tekkelugu
Viikingid püüdsid Islandi vetest peamiselt atlandi polaarhaisid, kellel pole neere ega kuseteid, mistõttu kusiained väljutatakse läbi naha, hai liha sisaldab aga suurel määral mürgiseid ühendeid. Hapnemise käigus mürkained lagunevad ning hai liha muutub söödavaks.

Söömine
Tavaliselt lõigatakse hákarl väikesteks kuubikuteks, mida pistetakse suhu puutiku abil.
Eristatakse kahesugust hákarli: punakas ja sitke glerhákarl, mis valmistatakse hai maost, ning valge ja pehme skyrhákarl, mis valmistatakse hai kehast.
Esmakordsel maitsmisel soovitatakse nina kinni pigistada, kuna lõhn on tugevam kui maitse.
Traditsiooniliselt on hapuhai talvine roog, kuid Islandil müüakse ja ka süüakse seda aastaringselt.
Hapuhai söömist seostatakse sööja julguse ja mehisusega, kuivõrd see on olnud muistsete viikingite toit. 
Hapuhai juurde võetakse traditsiooniliselt akvaviidilaadset islandi napsi brennivín (aetud kartulist, 37,5%, kümmeli lõhnaga).
Suuremas koguses hapuhai söömine võib põhjustada kõhulahtisust.



Telekokad (Anthoni Bourdain, Andrew Zimmern jt) on oma saadetes kirjeldanud hapuhai söömist kui kõige jälgimat toidukogemust ning pärast selle maitsmist ka telekraanil oksendanud (Gordon Ramsay). Väidetavalt võib aga hapuhai korduva maitsmise puhul sööjale meeldimagi hakata just niisamuti nagu hapusilk.  


Allikad:
hákarl Wikipedias

Vaata lisaks:

Hongeohoe ehk hapurai
Atlandi polaarhai (Somniosus microcephalus)
Agaran ehk eveeni hapukala
Funazushi ehk jaapani hapukoger
Rakfisk ehk norra hapukala
Kiviak ehk hapualk
Räimeroad: hapusilk ehk surströmming