Hákarl ehk hapuhai

Hákarl ehk kstur hákarl (hákarl onislandi k 'hai') on islandi rahvustoit, mida valmistatakse atlandi polaarhai (Somniosus microcephalus) vi hiidhai (Cetorhinus maximus) lihast.

Valmistamine
Hail eemaldatakse pea ja sisikond, keha pannakse kruusaauku, kaetakse liiva ja kruusaga ning tstetakse surutiseks peale suuremad kivid, et koemahlad rümbast paremini eralduksid. Sltuvalt aastaajast lastakse hairümbal sellisena laagerduda 6-12 nädalat. Seejärel kaevatakse rümp välja ning liha ligatakse väiksemateks tükkideks, mis riputatakse 4-5 kuuks kuivama. Kuivades tekib haitükkidele pruun koorik, mis eemaldatakse enne hailiha pisemateks paladeks likamist ja serveerimist.



Roa tekkelugu
Viikingid püüdsid Islandi vetest peamiselt atlandi polaarhaisid, kellel pole neere ega kuseteid, mistttu kusiained väljutatakse läbi naha, hai liha sisaldab aga suurel määral mürgiseid ühendeid. Hapnemise käigus mürkained lagunevad ning hai liha muutub söödavaks.

Söömine
Tavaliselt ligataksehákarl väikesteks kuubikuteks, mida pistetakse suhu puutiku abil.
Eristatakse kahesugust hákarli: punakas ja sitke glerhákarl, mis valmistatakse hai maost, ning valge ja pehme skyrhákarl, mis valmistatakse hai kehast.
Esmakordsel maitsmisel soovitatakse nina kinni pigistada, kuna lhn on tugevam kui maitse.
Traditsiooniliselt on hapuhaitalvine roog, kuid Islandil müüakse ja ka süüakse seda aastaringselt.
Hapuhai söömist seostatakse sööja julguse ja mehisusega, kuivrd see on olnud muistsete viikingite toit.
Hapuhai juurde vetakse traditsiooniliselt akvaviidilaadset islandi napsibrennivín (aetud kartulist, 37,5%, kümmeli lhnaga).
Suuremas koguses hapuhai söömine vib phjustada khulahtisust.



Telekokad (Anthoni Bourdain, Andrew Zimmern jt) on oma saadetes kirjeldanud hapuhai söömist kui kige jälgimat toidukogemust ning pärast selle maitsmist ka telekraanil oksendanud (Gordon Ramsay). Väidetavalt vib aga hapuhai korduva maitsmise puhul sööjale meeldimagi hakata just niisamuti nagu hapusilk.


Allikad:
hákarlWikipedias

Vaata lisaks:

Agaran ehk eveeni hapukala
Funazushi ehk jaapani hapukoger
Rakfisk ehk norra hapukala
Kiviak ehk hapualk
Räimeroad: hapusilk ehk surströmming
Kalale.ee KIK