Kõversuu-merikeel (Pegusa lascaris)

Kõversuu-merikeel (Pegusa lascarison kalaliik lestaliste (Pleuronectiformes) seltsi merikeellaste (Soleidae) sugukonna perekonnast pegusad* ehk kõversuu-merikeeled (Pegusa).

Inglise k - sand sole, Atlantic sole, french sole, lascar; prantsuse k - sole pole, sole-verrue; saksa k - Sandzunge, Nasenzunge; hollandi k - zandtong, franse tong; itaalia k - sfogio dal porro, sogliola dal porro, sogliola nasuta; portugali k -  linguado de areia, linguado-preto, linguado-serrano, macaca; hispaania k - lenguado de arena, sortija; kreeka k - amoglosa, egeoglosa; rootsi k - sandtunga; taani k - sandtunge; soome k - hieta-antura; vene k - косорот средиземноморский; araabia k - enides, sole; heebrea k - sulit hanneir; türgi k - dil baligi, kumdil baligi



Kirjeldus
Väikesed silmad paiknevad paremal kehaküljel, üldkuju on elliptiline, ninamik ümar, suuava kõver ja asub pea alumisel serval, põse tagaserv on liitunud lõpusekaanega. Kõversuu-merikeel sarnaneb hariliku merikeelega, kuid alumise kehapoole ninaava on rosetikujuline ja suurenenud - selle läbimõõt on võrdne silma läbimõõduga.
Pruunikal kehal on palju väikesi tumedaid täppe, rinnauimedel valge ja kollase äärisega tume laik. 
FishBase's suurim pikkus 40 cm (tavaline 30 cm), pikim eluiga 15 aastat.

Levila
Kirde- ja Kagu-Atlandis, Aafrika läänerannikul kuni Guinea laheni lõunas, Vahemeres, Gibraltari rannavööndis, ka Suessi kanalis.

Eluviis
Rannikuvööndis kruusasel, liivasel või mudasel põhjal 5—350 m sügavusel (enamasti 20—50 m). Esineb ka riimvees. Toitub põhjaselgrootutest.

Kasutamine
Vähene.

* Varasemalt on kõversuu-merilest olnud paigutatud merikeelte (Solea) perekonda, nt "Euroopa kalades" on tema teadusnimeks Solea lascaris. Siinkohal on lähtutud FishBase's esitatud uuematest taksonitest. Perekonnal Pegusa puudub seni eestikeelne nimetus ja kõversuu-merikeelteks on see nimetatud Kalapeedias  perekonna tüüpliigi eestikeelse nime järgi, mis on sellisena toodud "Loomade elus".

Allikad:
Pegusa lascaris FishBase's (jaanuar 2014)
Sandzunge Wikipedias
P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 2006
Loomade elu,l 4. kd Kalad. Tallinn,1979

Vaata lisaks:

Harilik merikeel (Solea solea)
Merikeellased (Soleidae)