Tursik (Trisopterus luscus)

Tursik (Trisopterus luscus)  on kalaliik tursklaste (Gadidae) sugukonna perekonnast tursikud (Trisopterus). 

Inglise k - pouting, bib, pout whiting, whiting-pout; prantsuse k - tacaud vommun, gade, barraud, guidon, officier, plouse de mer; saksa k - Bartdorsch, Franz, Franzosendorsch; hispaania k - faneca, mòllera fosea ; taani k - skægtorsk; hollandi k - steenbolk; fääri k - skeggfiskur; itaalia k - mazzia, merlizzetto bruno, merluzzetto francese; kreeka k - bakaliaros, bakallaraki, mpakaliaraki; norra k - skjeggtorsk; rootsi k - skäggtorsk; soome k - partaturska; vene k - тресочка



Keha kõrge; alalõual poise, mille pikkus on peaaegu võrdne silma läbimõõduga; ülalõug ulatub alalõuast ettepoole; suunurk silma all. Küljejoon pidev ja ulatub sabauimeni. 
Vasekarva. paljudel isenditel 4-5 tumedat vööti, küljejoon tume.
Põhjalähedane, täiskasvanud isendid 30-100 m sügavuses. Sööb peamiselt vähilaadseid. Koeb märtsis-aprillis, suguküpseks saab aastaselt 21-23 cm pikkusena.
Tursik on rannalähedane kala, kes elutseb Lääne-Atlandis Briti saartest ja Skagerrakist kuni Aafrika rannikuni, teda on ka Vahemere läänepoolses osas.

Tööndusliku kalastuse puhul pole tursikul märkimisväärset tähtsust - teda saadakse enamasti kaaskalana. Turustatakse toidukalana. Suurem on tursiku roll huvikalastuses.

Tursiku gastronoomiline maine pole eriti kõrge, mis on tingitud tõenäoliselt asjaolust, et ta rikneb väga kiiresti ning teda tuleks toiduks valmistada juba samal päeval kui on püütud. Nii värskena valmistatuna on tursikuroad maitsvad ning rannikualade elanike poolt ka hinnatud, eeskätt Prantsusmaal. 

FishBase's maksimumpikkus 46 cm (tavaline 30), eluiga kuni 4 aastat.


Allikad:
P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 2006
Trisopterus luscus FishBase's (detsember 2013)
Partaturska Wikipedias
 
 

Vaata lisaks:

Väike tursik (Trisopterus minutus)
Norra tursik (Trisopterus esmarkii)
Tursikud (Trisopterus)
Tursklased (Gadidae)