Roosa hammasahven (Dentex gibbosus)

Roosa hammasahven ehk kühmlaup-hammasahven (Dentex gibbosus), kalaliik ahvenlaste (Perciformes) seltsi merikogerlaste (Sparidae) sugukonna hammasahvenate (Dentex) perekonnast.

FAO poolt kinnitatud liiginimi: inglise k - Pink dentex; prantsuse k - Gros dente rose; hispaania k -  Sama de pulma.
Muud nimed: araabia k - Bossu, Bouricha, Bousnane, Chama, Dendu, Denti, Joghali, Pompier, Sqaymis; kreooli k - Bentelha, Pargo; katalaani k - Corcovada; prantsuse k - Dente bossu, Dorade rose, Pogre royal, Pompier; itaalia k - Dental de la corona, Dentice cirazzuere, Paurottu, Pauru, Pauru dintatu, Pauru masculinu jm; malta k - Denci, Denci hotbi, Dentici; portugali k - Bandeireiro, Capatão, Dentão-de-bandeira, Pargo, Sama, Sinapa jm.   




Kirjeldus:
Roosa hammasahven on oma perekonna suurekasvulisemaid liike. Kala pikkus ulatub meetrini (maksimaalne 106 cm, tavaline 60 cm) ja maksimaalse kaaluna on fikseeritud 15 kg.
Tal on erakordselt tugevad hambad, neist kummalgi lõual neli kihvataolist. Täiskasvanud isenditel on väga kumer laup, isastel ulatub see isegi ettepoole välja. 
Peale sooliste erinevuste väliskujus on omavahel väga erinevad ka täiskasvanud ja noored isendid. Noorte laup on enam-vähem kallak ning nende seljauime eesmised ogakiired on pikkade niitjate jätketega, mis aga täiskasvanutel puuduvad. 
Hermafrodiitne kala: isased muutuvad emasteks.
Levik:
Atlandi idaosas, Lääne-Aafrika ranniku lähedal Portugalist Namiibiani, samuti Vahemeres ja Kanaari saarte ümbruses.

Hinnatud püügikala. Kaubanduses keskmine hinnakategooria.

Allikad:
Dentex gibbosus FishBase's (september, 2014)
Loomade elu, 78. kd Kalad. Tallinn, 1979
P. Miller, N. Loates, Euroopa kalad. Tallinn, 2006

Vaata lisaks:

Roosa hammasahven (Dentex gibbosus)
Hammasahvenad (Dentex)