teriyaki

Jaapani köögist pärinev miste, mis tegusnaliselt viitab teatavale valmistusviisile, nimisnaliselt aga kastmele, mida selle valmistusviisi puhul kasutatakse. Tegelikkuses on teriyaki kui kastme kasutusala laiem ja seda kasutatakse toitude valmistamisel ka siis, kui rooga ei grillita ega küpsetata.
Sna teriyaki on jaapani keeles liitsna: teri tähendab läiget vi sära, yaki aga küpsetamist-praadimist-grillimist.
Jaapani köögis kasutatakse teriyakit eeskätt erinevate kalaliikide küpsetamisel-grillimisel, Euroopas ja Ameerikas on hakatud sellega maitsestama ka loomade-lindude liha (lammas, veis, siga, kana jne).



Jaapanis tuntakse teriyaki kastet ka teri vi tare nime all. Traditsiooniliselt valmistatakse see sojakastmest, millele lisatakse riisiviina saket vi riisiveini mirinit, suhkrut vi mett, ja kuumutatakse-keedetakse pidevalt segades soovitava paksuseni. Mnikord lisatakse kastmesse ka ingverit ja/vi seesamiseemneid.
Tavapärase kasutusviisi puhul kala- vi lihatükke kas kastetakse grillimise ajal korduvalt kastmesse ehk siis vbatakse neid pintsli abil kastmega üle. Vähem on levinud teriyaki kastme kasutamine marinaadide koostisosana, kui liha vi kala kas enne vi pärast küpsetamist marineeritakse.
USAs toodetav teriyaki-kaste, mida turustatakse ka Eestis, erineb algupärasest terist selle poolest, et sake vi mirini asemel on kastmes kasutatud äädikat, kastme paksendamiseks on aga pruugitud maisitärklist ja kaste sisaldab ka värvainet.

Vaata lisaks:

mirin
angerjas jaapani köögis
Kalale.ee KIK