mirin

Mirin on Jaapani köögi oluline maitseaine, mida kasutatakse peamiselt kalatoitude puhul. See on sisuliselt riisivein ehk sake, kuid madalama alkoholi- ja kõrgema suhkrusisaldusega.  Suhkur moodustub käärimisel, mitte rafineerimisega. Alkoholisisaldust langetatakse veelgi vedeliku kuumutamisega. 


On olemas kolm põhilist mirini tüüpi. Esimene on hon mirin (päris mirin), mis sisaldab alkoholi. Teine on shio mirin, mis sisaldab samuti alkoholi, kuid ka 1,5% soola. Kolmas on shin mirin (uus mirin) ehk mirin-fu chomiryo (mirini moodi maitseaine), mis sisaldab alkoholi vähem kui 1%, kuid säilitab veel sama maitse.

Ajaloos (Edo periood) on mirinit tarbitud nagu magusat saket. Samuti on selles tehtud vürtside tõmmiseid.

Kansai kokakoolkonnas keedetakse mirinit enne kasutamist, et võimaldada osa alkoholi aurustuda, Kanto kokakoolkonnas kasutatakse mirinit kuumtöötlemata kujul. 

Mirinit kasutatakse grillitud või praetud kalade maitsestamiseks, aga ka selleks, et varjutada kala ebameeldiv või kahtlane lõhn. Väikesel hulgal võib seda kasutada ka suhkru ja soja kastme asendajana. Miriniga ei tohi aga liialdada, kuna selle maitse on üsna tugev. Vahel kasutatakse mirinit ka kasutatud sushi maitsestamisel.

Mirin võib olla ka teriyaki kastme koostisosa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mirin

Vaata lisaks:

Angerjas jaapani köögis