Eridanos (jõgi Kreeka mütoloogias)

Eridanos (kreeka Ἠρῐδᾰνός), müütiline jõgi, mis mõne kirjelduse põhjal asus Hüperboreas. Jõe kehastajaks oli Okeanose ja Tethyse poeg Eridanos. Eridanost nimetati jõgede kuningaks, kuna jõe kallastel oli rohkelt merevaiku. Tegelikku jõge, mis inspireeris Eridanose kuvandit, pole teada, küll on aga hilisemal ajal oletatud, et selleks võisid olla Po, Rhone või Doonau. Herodotos kahtleb jõe olemasolus ja väidab, et see on kreeka poeetide väljamõeldis.

Eridanosesse kukub Phaeton oma isalt Helioselt laenatud päikesevankriga; sellest ajast alates tõuseb jõest auru ja karmu, üle jõe lendavad linnud lahvatavad aga põlema. Phaetoni õed, Heliaadid, kes venna ilma loata päikesevankrile panid, muudeti karistuseks Eridanose kallastel olevateks mustadeks papliteks, nende kivistunud pisaratest tekkis aga merevaik. Teisal on merevaiku nimetatud Apollo pisarateks – Apollo oli Eridanose ääres siis, kui ta Olümposelt pagendati. Vergiliuse luules on Eridanos üks surnuteriigi Hadese jõgedest.

Eridanoseks on geoloogid hakanud tänapäeval nimetama hüpoteetilist jõge, mis umbes 25 miljoni aasta eest voolas praeguse Läänemere piirkonnas ja oli umbes 2500 km pikkune.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2023

Vaata lisaks:

Acheron (Jõgi Hadeses; Kreeka mütoloogia)