Guatavita järv (muiscade püha järv; Lõuna-Ameerika)

Guatavita järv, muiscade1 püha järv (Lõuna-Ameerika, Kolumbia, asub Bogotast 57 km kirdest, pindala 19,8 ha). Järve pühaduse aluseks on järgmine legend: kasike (hõimupealiku, kuninga) naine oli truudusetu ja tema sõdalasest armukesel lõigati teatud kehaosad maha ning söödi rituaalse tseremoonia käigus ära. Seejärel hüppas kasike naine koos pojaga järve ja nad uppusid. Leinav kasike käskis preestritel surnukehad järvest välja tuua. Üks järve sukeldunud preestritest teatas, et kasike naisest ja pojast on saanud Guatavita järve jumalad, keda valvab ja kaitseb draakon (veemadu).

Järvejumalata austamisele tugines ka muiscade valitsejate ametissepühitsemise rituaal. Ametisse astuv ülik tuli preestrite ja rahvahulga saatel Guatavita järve äärde, kus preestrid hõõrusid tema keha kokku rasvaga ja katsid katsid kullatolmuga. Seejärel sõudis ta järve keskele pilliroost parvel, millel olid koormaks kuld ja väärisasjad, heitis ohvriannid jumalate lepitamiseks vette ning tuli ujudes tagasi kaldale, justkui korrates emajumalanna Bachué järvest tulemise lugu muiscade mütoloogias. See rituaal soodustas hispaania kolonisaatorite seas legendide tekkimist Eldoraadost – muinasjutuliselt rikkast maast ja selle kuldsest valitsejast

1 Muiscad (ka chibchad) – põlisrahvas Lõuna-Ameerikas praeguse Kolumbia piirkonnas. Hispaanlaste sissetungi ajal oli nende arvuks hinnanguliselt 0,5 kuni 3 miljonit, 2005. a rahvaloenduse põhjal 14 051.

Allikad: Wikipedia // Мифы народов мира. М.: Советская энциклопедия, 1980, lk 1088

Oktoober, 2023

Vaata lisaks:

Muisca parv (kullast votiivtaies; Lõuna-Ameerika)
Bachué (muiscade emajumalanna; Lõuna-Ameerika)