Heitsi-eibib / Haiseb / Kabib / Tsui-Goab / Tikva (vihmatooja Edela-Aafrika põlisrahvastel)

Heitsi-eibib ehk Haiseb ehk Kabib ehk Tsui-Goab ehk Tikva, vihmatooja Edela-Aafrika khoesani1 (varasemalt hotentotid ja bušmanid) põlisrahvastel, keskne tegelane nende rahvaste mütoloogias, esivanem, kultuuriheeros ja kujumuutja. Nimekuju Heitsi-eibib tõlgendatakse vahel kui 'puu taoline' või 'suur puu'. Teda peetakse kõigi khoi hõimude esivanemaks; nama2 rahva müüdi põhjal tegi ta kivid ja kaljud, kellest väljusid inimesed. Heitsi-eibib on vihmaandja ja kui müristab, siis öeldakse teda inimestega tõrelevat; ta loob pilvi ja vahel arvatakse teda elavat taevas; ta sunnib rohu kasvama ja teeb kariloomad viljakaks. Ta on ka võimas väejuht ja sõdalane, samuti tark nõid, kes suudab tulevikku näha. Ta suudab ümber kehastuda, minna läbi mägede ja üle jõgede. Heitsi-eibib tapab palju kurjasid koletisi ja hävitab hulga lõvisid – sellest sai alguse vaen inimeste ja lõvide vahel. Heitsi-eibib sureb ja ärkab uuesti ellu – tal on Lõuna-Aafrikas ja Namiibias palju hauapaiku, mida kaetakse okste, nahatükkide ja kividega.

Ühe loo põhjal sünnitas Heitsi-eibibi tüdruk, kes rasestus selle taime mahlast, mida ta näris. Täiskasvanuks saades astus Heitsi-eibib oma emaga seksuaalvahekorda ja muutus siis äkitselt taas imikuks. Heitsi-eibibi kuju muutub loost-loosse.

Tsui-Goabi ('haavatud põlv') kujul võitleb Heitsi-eibib teise khoesani rahvaste olulise olendi Gaunabiga, keda vahel samastatakse surmaga. Heitsi-eibib tapab Gaunabi, aga enne surma jõuab too lüüa ja vigastada vastase põlve. Müüdi mõnes variandis kordub nende võitlus igal aastal uuesti. Namade müüdi põhjal elab Heitsi-eibib heledas, puhtas taevas ja Gaunab tumedas.

1 Khoesani rahvad – hõlmav mõiste Lõuna-Aafrika põlisrahvaste kohta, kes kõnelevad mitte-bantu keeli. Termin ühendab Khoekhoni ehk Khoi ehk Khoikhoi rahvad (hotentotid) ja Sani rahvad (bušmanid). Khoikohoid olid ajalooliselt karjakasvatajad, sani rahvad kütid-korilased. Nad elavad peamiselt Namiibias, Botswanas ja LAVis; arvukus umbes 400 000 (2010. a).

2 Namad – Khoikhoide suurim rahvarühm, umbes 130 400 inimest.

Allikad: Wikipedia // Мифы народов мира. М.: Советская энциклопедия, 1980, lk 1051

Oktoober, 2023