Al-Hadir ehk Al-Chidr (tegelane islami mütoloogias)

Al-Hadir ehk Al-Chidr (araabia al-Ḫiḍr või al-Ḫaḍir, 'roheline'; türgi Hızır), tegelane islami mütoloogias, kelles on sünkretiseerunud Lähis-Ida islamieelsed mütoloogilised tegelased, ent ka teiste religioonide olulised tegelaskujud nagu näiteks judaismi Eelija, kristluse Püha Jüri või zoroastrismi Anahita. Ta esineb erinevates lugudes ingli, prohveti või pühakuna. Koraanis pole teda nimeliselt nimetatud, vaid temast kõneldakse epiteediga „Allahi ori“.

Al-Hadir on muude valdkondade kõrval ka merede ja jõgede ning mereloomade isand, samuti merel reisijate kaitsepühak. Ühes 15. sajandi kirjelduses elab ta müütilisel Sandarusa saarel ookeanis ja teda on seal nähtud valgete juuste ja habemega vanamehena, kes kannab rohelisi riideid ja hõljub vee kohal, kuid enamasti kirjeldatakse teda kui nähtamatut vaimolendit. Islami teoloogias pole üksmeelt selles, kas ta oli surelik isik või on surematu. Ühe versiooni järgi leiab ta allika, milles surnud kala ärkab ellu, käib ka ise selles allikas kümblemas ja joob selle vett ning muutub surematuks. Samas tuntakse islamimaades mitut Al-Hadiri hauapaika.

Veejumalana tuntakse Al-Hadiri ka hinduismi mütoloogias, kus ta kannab nime Khwaja Khizr. Induse jõe saarel Pakistanis oli tema pühamu, kus veejumalt austasid nii hinduistid kui ka moslemid.

Allikas: Wikipedia

September, 2023

Vaata lisaks:

Kawthar / Kawsar / Kausar (paradiisijõgi islami mütoloogias)
Barhouti kaev (põrgukaev islami mütoloogias; Jeemen)
Bahamut (ürgkala araabia mütoloogias ja islamis)