Obassi (jumal ekoide mütoloogias; Nigeeria, Kamerun)

Obassi, kõrgeim jumal ekoide1 (rahvarühm Nigeerias ja Kamerunis) mütoloogias. Obassi koosneb kahest jumalast. Need on Obassi Osaw ja Obassi Nsi, kes algselt asusid samas kehas, kuid pärast universumi loomist lahknesid. Obassi Osaw on taevane jumal, kes on äikese, vihmahoogude ja kõikide vete valitseja, samuti läkitab ta maa peale kuumi päikesekiiri; ta lõi ka maapealsed inimesed ja õpetas neile kõike, sealhulgs ka suguühtesse astumist. Obassi Nsi on maa ja selle maaaluse ilma jumal, kuhu lähevad surnud.

Alguses polnud maa peal vett ja esimesed inimesed jõid seitse päeva vaid taevast sadavat vihma. Esimene meesterahvas Etim 'Ne küsis Obassi Otawilt maa peale vett ja too saatis talle kalabassis (pudelkõrvitsast joogunõu) seitse imekivi. Kohale, kus kivi maha pandi, tekkis veekogu ja igas veekogus tekkis seitse uut imekivi. Nende kivide abil lõid Etim 'Ne ja tema järglased Maa peale uusi veekogusid, kuni üks Etim 'Ne lapselastest rikkus reeglit ja pani ühe kivi asemel korraga lohta, kus asus tema talu. Sellest algas üleilmne uputus. Etim 'Ne palus abi Obassi Osawilt ja jumal lõpetaski üleujutuse, kuid sõnakuulmatu lapselapse eluaseme kohale jättis järve.

1 Ekoid – rahvarühm Nigeeria kaguosas ja Kameruni edelaosas, arvukus umbes 150 000, maaharijad ja kütid. Kõnelevad bantoidi keelte hulka kuuluvat ekoi (ejaghami) keelt

Allikad: Wikipedia // Мифы народов мира. Советская энциклопедия, 1980, lk 739

September, 2023