Wamala (järvejumal Ugandas; Aafrika)

Wamala, järvejumal Ugandas Wamala järves (pindala 250 km2), mis eraldus u 4000 a eest Victoria järvest. Ühe müüdi järgi on järv saanud oma nime Kitara impeeriumi viimase kuningas Wamala järgi, kes kadus järve Nakyegalika nimelise kaluriküla lähedal ja kelle vaim elab järves. Teise müüdi põhjal elas Wamala koos isa ja vend Wanemaga Victoria järve ühel saarel. Kord läks Wamala oma vennaga tülli ja nad hakkasid kaklema. Wamala koer hammustas Wanamat jalast, too aga viskas Wamala näkku peotäie nõge, mis tegi ta mõneks ajaks pimedaks. Wamala vihastas ja läks saarel minema. Oma teekonnal istus ta ühele künkale puhkama ja pani nahklähkri enda kõrvale. Vesi voolas lähkrist orgu ja moodustas järve. Wamala asus sellesse järve elama. Tema auks püstitati kaldale pühakoda ja tolle toodi ka inimohvreid.

Järve peetakse pühaks veel tänapäevalgi. Järvele ei meeldi amoraalsus ja kui reegleid rikutakse, võib ta karmiks muuuda ning tappa kalureid. Ta võib ka peita kalad ujuvate saarte alla ja siis tuleb kaluritel Nakyegalika pühapaika andestust paluma. Osa keelde on seotud naistega, kes peavad järvest eemale hoiduma menstruatsiooni ajal. Wamala on meessoost ja seepärast peetakse sündsusetuks hetke, kui naine kalapaati astub või sealt väljub – naiste jalgevahe vilksatamine järvejumala kohal on tabu, mille rikkumine võib põhjustada torme ja kalade kadumist.

Allikad: Мифы народов мира. Советская Энциклопедия, 1980, lk 176 // infonile.org/en/2022/03/reclaiming-the-glory-of-ugandas-lake-wamala/

September, 2023

Vaata lisaks:

Mukasa (jumal Ugandas)
Lukwata (krüptiid Ugandas)